Skocz do zawartości

Wzmacniacz operacyjny lm741

kuba3d6

Pomocna odpowiedź

Witam, po raz kolejny potrzebuję pomocy. Powiedzcie mi czy stosując taki schemat podłączenia jak na obrazku, sterując sygnałem PWM w zakresie 0-5V, na wyjściu wzmacniacza uzyskam sygnał 0-10V, oraz czy wyprowadzenia offset null, mogą zostać nie podłączone ? Do czego one w ogóle służą ?

Dziękuję za każdą pomoc .

Pozdrawiam

Nie, nie uzyskasz 0-10V, bo niby skąd, jak zasilasz wzmacniacz 5V. Ba nawet tych 5V na wyjściu nie uzyskach tylko nieco mniej. Większość wzmacniaczy nie potrafi wytworzyć napięcia / amplitudy, większej niż ok. ¾ do 85% napięcia zasilania. Musiałbyś go zasilać, jakieś 12-14V.

Offset null to napięcie niezrównoważenia wzmacniacza, można pozostawić niepodłączone jak nie jest potrzebna, kompensacja tego napięcia.

Natomiast jest prostszy sposób wytworzenia sygnału o amplitudzie 0 -10V, jak masz dostępne napięcie 10V, to optoizolator, np. PC817.

Ale dla czego chcesz użyć do tego wzmacniacz operacyjny ? PWM będzie sonisuidą ? Jeżeli PWM wytwarza mikroprocesor, to prościej użyć, optoizolatora, czy nawet na upartego tranzystora, ostatecznie jak w układzie jest RS232 i translator poziomów MAX232, to użyć jednego wolnego kanału MAX232 i masz translacje napięć 5 na 10V.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

chce użyć wzmacniacza, bo wiem mniej więcej jak go użyć, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale PWM ma działać na zasadzie przetwornika C/A, tak żebym na wyjściu mógł sterować napięciem 0-10V, a ponieważ wyjście z uC, ma zakres tylko do 5V, to myślałem że wzmacniaczem będzie najprościej go poszerzyć do 10. w układzie nie ma RS232 .

nie do końca rozumiem zasadę działania tych transoptorów, ale zmajstrowałem taki układ opierający się na transoptorze CNY17 :

teraz moje pytanie, czy to jest w ogóle poprawne, bo rozumiem, że tam gdzie teraz mam +5V , dam ten mój PWM i on będzie mi sterował jasnością świecenia diody, która będzie miał wpływ na napięcie po stronie tranzystora. tylko gdzie w takim przypadku będę miał mój sygnał 0-10V

pytania pewnie banalne, ale nie potrafię tego ogarnąć na podstawie tego co piszą w internecie. jakby ktoś był tak miły i mi wytłumaczył jak dokładnie ten transoptor działa to byłbym bardzo wdzięczny 🙂

edit. edytowałem schemat, czy tak będzie w porządku ?

Trzeba było od razu pisać, że potrzebujesz PWM jako CA, wtedy faktycznie wzmacniacz jest ci potrzebny, ale i tak potrzebujesz jeszcze obwód RC na jego wejściu (sygnał z PWM), żeby PWM dawało ci napięcie. LM741 wtedy możesz zasilić 12V.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.