Skocz do zawartości

Projekt uniwersalnej płytki z użyciem STM32F103C8T6

Naras

Pomocna odpowiedź

Witam,

Stworzyłem projekt płytki uniwersalnej którą potencjalnie będzie można bez problemowo podłączać do nowych konstrukcji(np. linefollowera, micromouse). Drugim założeniem było stworzenie jak najmniejszej płytki, dlatego też starałem się upakować wszystkie elementy do bólu. Jako że jest to jeden z moich pierwszych projektów mam obawy co do poprawności wykonania schematu oraz czy elementy nie znajdują się za blisko siebie. Dlatego też miałbym prośbę do kogoś z większym doświadczeniem, aby rzucił okiem na schemat i dał znać jeżeli coś się nie zgadza. Jakiekolwiek informacje odnośnie estetyki i tym podobnym również mile widziane.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Zdjęcia:

Komentarz dodany przez: Treker

Schematy i płytki proszę umieszczać dodatkowo jako pliki graficzne, ułatwia to życie osobom sprawdzającym.

plytka_proc.brd

plytka_proc.sch

Nawet nie wiem, jak to skomentować. Schematu dokładnie nie sprawdzam bo nic na nim nie ma ciekawego. Te złącza rozszeżeń mają być wygodne do podłączenia w jakimś robocie?! Dlaczego? Płytka zaprojektowana byle jak, byle szybko. Szkoda czasu na dokładne oglądanie. Taniej niż robić własną płytkę można kupić gotowe moduły wielkości obudowy DIP-40. Które zawierają wszystkie niezbędne do działania peryferia, czyli mniej więcej to co ty zawarłeś w swoim projekcie.

Ogólnie projekt polega na zbudowaniu micromouse, a pomysł ze zrobieniem oddzielnego modułu z samym procesorem narodził się z tego, żeby było ona jak najmniejsza a przy okazji można było gotowy procesor ze wszystkimi peryferiami później bezproblemowo wykorzystać w jakieś innej konstrukcji. Jeżeli chodzi o takie moduły to wiem, że istnieją i na pewno będą bardziej profesjonalnie wykonane niż mój, ale czasami można chyba zrobić coś własnego dla np. późniejszego porównania i wyciągnięcia z własnej pracy jakiś wniosków.

Dzięki za opinię🙂,
pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.