Skocz do zawartości

Dobór obudów do układu

Leogict

Pomocna odpowiedź

Witam, mam problem z doborem obudów do schematu:

355_a1326d9b36c6d28b7075b7e86cf347d5.png

Po kolei:

1) gniazdo zasilania DC_IN - AK300/2 nie będzie za małe?

2) microswitche - z biblioteki switch-omron model 10-XX będzie odpowiedni? Chodzi mi o standardowe microswitche.

3) LED'y - tutaj nie wiem zupełnie jaką dać obudowę. Fajnie, jakby były SMD, dostępne powszechnie w sklepach

4) rezystory - jak przy LED'ach. Niestety ilość obudów w Eagle mnie przygniata.

5) kondensatory ceramiczne 100nF - jw.

6) kondensatory 22-47uF elektrolity - jw.

7) potencjometr - przewlekany, niestety nie wiem, jaki ma symbol obudowy PT-10?

Proszę o pomoc, będzie to moja pierwsza zaprojektowana płytka PCB i jak widać mam duży problem z doborem obudów do tego układu, rozprowadzenie ścieżek i ułożenie elementów i cała reszta myślę, że pójdzie sprawniej.

Dodam też, że nie lutowałem nigdy elementów SMD, a będę to musiał ręcznie polutować, więc chyba przydadzą się większe elementy?

2) microswitche - z biblioteki switch-omron model 10-XX będzie odpowiedni? Chodzi mi o standardowe microswitche.

Tak to standardowy mikroswitch...

3) LED'y - tutaj nie wiem zupełnie jaką dać obudowę. Fajnie, jakby były SMD, dostępne powszechnie w sklepach

To chyba najlepsza by była obudowa 0805 lub 1206

4) rezystory - jak przy LED'ach. Niestety ilość obudów w Eagle mnie przygniata.

smd czy tht ?

Dla tht to najlepsze by były te oznaczone jako 0204/7 (dla wersji 0,25W) lub 0204/5 (dla wersji 0,125W)

Smd to albo 0805 albo 1206 (pytanie jaki masz sprzęt te drugie są nieco większe-łatwiej przylutować)

5) kondensatory ceramiczne 100nF - jw.

THT to będzie C025-25x050

SMD to samo co wyżej albo 0805 albo 1206

6) kondensatory 22-47uF elektrolity - jw.

To zależy jakie napięcie pracy dla 16V to będzie coś takiego w wersji smd Ø6,3x5,8mm lub coś takiego dla tht Ø5x11mm

Ale najlepiej zrób tak wejdź sobie na TME i poprostu dobierając elementy od razu patrz na obudowę...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.