Skocz do zawartości

TOSP Problem z czułością

Naelektryzowany

Pomocna odpowiedź

Witam

Przed zawodami w łodzi chciałem odpalić moduł awaryjnego wyłączania z pilota podczerwieni.

Jako, że zrobiłem mały fail projektując robota odczyt pogarszał jazdę (dlaczego ja tego nie podpiąłem pod INT'a ?!).

2 Dni temu pod TSOP4836 podkleiłem Tiny13 który zajmuje się dekodowaniem kodu pilota i wystawieniem zwykłego stanu logicznego odczytywanego przez procesor główny.

Wszystko pięknie. Działą. Kod odbiera, stan wystawia, ale ...

Jest zbyt czuły... o co mi chodzi?

Odbiornik reaguje na pilota, pod warunkiem, ze pada na niego światło odbite. Celując na wprost reaguje tylko jeśli pilot znajduje się kilka metrów od odbiornika.

Pomagają też 4 warstwy papieru, lub jedna czarnej taśmy izolacyjnej pomiędzy pilotem a TSOP. Wtedy jednak zasięg maksymalny spada do 3/4m.

Jeżeli chodzi o elektroniczne podłączenie:

TSOP4836 z tantalem 4,7uF + 100nF w ceramiku jako filtr zasilania. Sam TSOP ma zasilanie podpięte z szeregowym 220ohm. Do tego tiny 13 bez żadnych elementów zewnętrznych.

Myślicie, że odbiornik może być uszkodzony? Gdzieś mam inną sztukę, lecz znalezienie jej będzie graniczyło z cudem, a czas nagli. 😉

[ Dodano: 14-11-2012, 20:33 ]

Ok... TSOP był walnięty. Znalazłem gdzieś takiego samego, tyle, że kadłubka 😃

rozwierciłem, polutowałem i na nim działa. Narazie przystaję, przy patencie z taśmą na pilocie. 😋

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.