Skocz do zawartości

Czujnik obiektu

adrian

Pomocna odpowiedź

Witam zmagam się z problemem doboru czujnika, który pomoże zlokalizować mi obiekt w postaci piłki. Chodzi mi głównie o to aby jak piłka znajdzie się obok zderzaka centralnie w jego osi symetrii uaktywni mi to działanie np silnik, czy czegokolwiek?

Miał ktoś kiedyś podobny problem lub ma jakas koncepcje godna do polecenia? Myslałem o zwykłej krańcówce ale nie wiem czy ona tutaj zadziała poprawnie gdyż do piłki robot będzie zbliżał się powoli i kontakt nie będzie raczej duży.

czujnik.thumb.gif.59bf6e00762f9758ca3255fd61d42405.gif

kamera póki co odpada ze względu na czas, nie bawiłem się z takimi rzeczami i myśle że w tydzień bym tego nie ogarnął, a mógłbyś rozwinąć myś nt IR lub ultradźwiękowych?😉

Dioda sobie świeci na fototranzystor, a gdy piłka wleci w zderzak to przetnie wiązkę i...możesz zaprogramować co ma się stać. Jak coś nie jest jasne to googluj 😉

A ultradźwięki to np. HC-SR04 i wtedy jakoś w centralnej części zderzaka wstawiasz, programujesz i masz. Nim mierzysz odległość do przedmiotu. Więc jak wykryje małą to znaczy, że coś jest przy zderzaku.

Ale IR raczej łatwiej 😉

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.