Skocz do zawartości

Sciezka nauki od 0 do ....

informatic8

Pomocna odpowiedź

Jako że jest to mój pierwszy post chciałem się przywitać 😅 i korzystając z okazji zyczyć wszystkim szczęśliwego nowego roku !

a teraz do rzeczy robotyka zawsze mnie pasjonowała a od tygodnia zacząłem jej się uczyć i to dosyć ostro...

zaczynam zupełnie od zera plan mam taki:

-elektronika dla bystrzaków (już powoli kończę) bardzo fajna książka chociaż jedynie wprowadza do tematu

-równolegle z nią przerabiam sobie oslą łączkę ale tu problem jest z teorią strasznie jej mało co doprowadza do sytuacji że mam układ widzę że działa a nie wiem dlaczego

potrzebuje teraz teorii połączonej z matematyką dotyczącą projektowania układów (oczywiście z myślą o tworzeniu i programowaniu robotów)

i tutaj moje pierwsze pytanie co byście polecali ? "elektronika dla wszystkich poradnik" ?

ważne żeby książka była pisana ciekawym językiem i nie była nudna a żebym mógł przećwiczyć na jej podstawie rozkład napięć prądów oczek itp. w układzie

następnie, myślę o zrobieniu analogowego lineofola (gdzieś za ok 2-3 tyg)

kolejny krok to przejście na mikroprocesory i programowanie,i tu kolejne pytanie co polecacie ?

raczej nie będę kupował programatora sam chce zbudować wszystko od zera a potem to zaprogramować najlepiej w c/c++ jest jakaś jedna pozycja godna uwagi ? umożliwiająca przejście z układów analogowych na układy z programowanymi procesorami ?

pozdrawiam

Jeżeli chodzi o podstawy to więcej nic Ci nie podpowiem, bo sam uczyłem się z oślej łączki. Jeśli chodzi o dalszą część nauki - mikrokontolery to nie będę zbyt odkrywczy i polecę AVR'y nie chodzi o to, że są lepsze od innych, mają swe wady i zalety, ale największą zaletą jest ich popularność w Polsce i co za tym idzie multum materiałów projektów i wiele innych na nich opartych w ojczystym języku. Odnośnie książki z C dla AVR jest kilka pozycji. Sam przerabiam "Mikrokontolery avr, język c, podstaw programowania" naprawdę jest przyzwoicie wszystko opisane, zarówno hardware jak i samo kodzenie.

Odnośnie programatora sprawa jest prosta. Chcesz wykonać sam i masz lpt w PC/lapie no to stk200. Jeśli nie masz lpt i nie masz możliwości pożyczenia proga od kogoś w okolicy aby zaprogramować proga na usb (usbasp, stk500v2, jtag ice, dragony........itp.), no to pozostaje kupno.

Naelektryzowany - dziękuję za odpowiedź

na razie siedzę w układach analogowych i jeśli chce je dobrze zrozumieć to tak szybko z nich nie wyjdę.

Wszyscy zachwalają książki "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" myślę nad zakupem całej serii ale z drugiej strony mamy kolejną dobrą pozycję

Układy cyfrowe, pierwsze kroki (Piotr Górecki) tyle że o wiele nowsza...

Nie chciał bym dublować materiału i dlatego pytanie do was co lepiej wziąć ?

może: układy Dieter Nuhrmann i układy cofrowe Piotra Góreckiego ? ale czy w tej ostatniej nie będzie brakowało układów scalonych ? czy może lepiej wziąć całą serie Nuhrmann i te układy cyfrowe Góreckiego ? tyle że wtedy będę dublował to co już jest ;/

potem tak jak polecacie zaczne szukać książki do programowania AVR-ów w C i ogólnym opisie mikrokontrolerów.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.