Skocz do zawartości

Książka o tworzeniu oprogramowania - nieco inne podejście

kling

Pomocna odpowiedź

Słuchajcie, szukam książki, gdzie poruszony jest temat programowania w trochę inny sposób niż zawsze. Chodzi mi o pozycję, gdzie znajdę wyjaśnienie różnicy między stosem a stertą, możliwości komunikacji między procesami, parę słów o wątkach itp.

Nie wydaje mi się, aby w.w. zagadnienia były zależne od języka, ale jeśli się mylę, to zależy mi na powiązaniu z C/C++.

Z góry dzięki za wskazanie jakichkolwiek wartościowych pozycji;)

Nie wydaje mi się, aby w.w. zagadnienia były zależne od języka

Są zależne od języka. Od języka angielskiego 🙂

Nie wydaje mi się, żeby żadna dobra książka z tej tematyki była solidnie przetłumaczona.

Niestety nie znam żadnej wartościowej pozycji, ale myślę, że powinieneś poszukać/zapytać na angielskich forach.

Nie wydaje mi się, aby w.w. zagadnienia były zależne od języka

Są zależne od języka. Od języka angielskiego 🙂

Nie wydaje mi się, żeby żadna dobra książka z tej tematyki była solidnie przetłumaczona.

Niestety nie znam żadnej wartościowej pozycji, ale myślę, że powinieneś poszukać/zapytać na angielskich forach.

Niekoniecznie musi być po polsku. Zrobiłem trochę rozeznanie i widzę, że taką wiedzę zawierają książki o ... hakerstwie;) Jeżeli nikt nie ma lepszych propozycji, to na trochę zostaję hakierem;d

Jeśli chodzi o ogólne programowanie, tworzenie programów na kompa, sprawdź symfonie C++ może ci pomoże.

Myślałem, ze dosyć wyraźnie zaznaczyłem, że nie chodzi mi o tradycyjne podejście do nauki programowania.

Oczywiście książkę Pana Grębosza znam i cenię, jednak interesujące mnie tematy zostały tam potraktowane bardzo pobieżnie, a inne nawet w ogóle pominięte.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Może rzuć okiem na pozycje zajmujące się reverse engineeringiem?

Zbadałem temat i warto zainteresować się asemblerem. Tam trochę lepiej opisane są tego typu tajniki programowania. Jednak temat pozostawiam otwarty, może ktoś podrzuci inne ciekawe podejście do tematu.

Wątki i procesy to zagadnienia z zakresu systemów operacyjnych, więc może poszukaj czegoś pod tym hasłem. Osobiście nie czytałem, ale kumpel z informatyki miał na ten temat księga autorstwa niejakiego Silberschatz'a 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.