Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Jak ma to być zabawka to polecam kupić w sklepie gotowy manipulator. Jeśli jednak chcesz się czegoś nauczyć, to pokaż przykładowe własne obliczenia (nie, wcale nie zakładam, że nawet nie próbowałeś liczyć).

Przylaczam sie do prośby kolegi IcePowera o podanie wymiarów...

Proszę, ale tak jak pisałem wcześniej, wymiary te dobrałem "na oko" po obejrzeniu innych podobnych konstrukcji, obliczenie wymiarów dla konkretnych serwomechanizmów na pewno było by lepszym rozwiązaniem.

Przylaczam sie do prośby kolegi IcePowera o podanie wymiarów bo jestem rownież w trakcie budowy takiej zabawki i nie wiem jaką długość ramion mam zastosować aby serwomechanizmy dały sobie radę.

Jak masz robić na oko to radzę sobie odpuścić, bo może się okazać, że ramie samo siebie nie uniesie. Jeśli już liczysz to polecam policzyć obciążenia, maksymalny udźwig, udźwig chwytaka, wytrzymałość materiału uwzględniając przyśpieszenie. Po co to ?

Mając te dane będziesz mógł zbudować ramię o jak najlepszych osiągach, a nie tylko po to żeby działało 😉

polecam policzyć obciążenia, maksymalny udźwig, udźwig chwytaka, wytrzymałość materiału uwzględniając przyśpieszenie

Nie przesadzasz? Weź pod uwagę, że to są serwa, w dodatku jedne z najtańszych... Rozrzut parametrów i ich kultura pracy sprawią, że obliczenia swoje, a serwa swoje... Rozumiem oszacować potrzebne momenty i długości członów, ale na swój sposób kolega to właśnie zrobił 😉 Co innego, gdyby to miała być pełnoprawna maszynka CNC, na sensownych silnikach i o sensownej sztywności...

• 3 tygodnie później...

Mógłbyś sprecyzować jaki jest temat Twojej pracy?

Też studiuję informatykę i jestem właśnie na etapie wyboru tematu. Chciałbym zrobić też jakieś urządzenie sterowane przez komputer, więc jeśli mógłbyś krótko napisać jakie miałeś założenia, problemy z tematem i takie ogólne wskazówki 😉 to byłbym wdzięczny.

A robocik fajny, ładnie to działa. Wizualizacja w programie to ciekawy bajer 🙂

czym robiłeś konwersje z modelu do xaml?

@Cristanov

Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale nie zaglądałem tu dawno:)

Temat pracy ustalałem z promotorem i jeżeli dobrze pamiętam to brzmiał on "Projekt manipulatora z układem sterowania Atmega". Jeżeli masz jakieś konkretne pytania odnośnie pracy to pisz śmiało na PW. Przekonwertowanie modelu sprawiło mi trochę problemów, bo nie znalazłem żadnego darmowego sposobu na bezpośrednią konwersję z Inventora do XAMLA. Najpierw wyeksportowałem model jako plik *.stl i zaimportowałem go w Blenderze, następnie z Blendera wyeksportowałem do formatu *.obj, który otworzyłem w programie Microsoft Expression Blend i tam już miałem zamieniony model na język XAML.

moglbys udostepnic projekt podstawy manipulatora? jestem w trakcie szukania ciekawego rozwiazania do mojego przupadku i jestem zainteresowany jak to rozwiazales. z gory dzieki!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...