krzysiekk Napisano Luty 28, 2013 Udostępnij Napisano Luty 28, 2013 Witam! Mam możliwość zrobienia projektu, w którym czujnik (najprawdopodobniej akcelerometr) badałby drgania elementu, a następnie za pomocą arduino wyświetlał na jakimś wyświetlaczu takie parametry, jak częstotliwość, przyspieszenie, prędkość, położenie, amplitudę, jakieś wartości maksymalne, minimalne, średnie, itp. Drgania mają mieć amplitudę do 20cm, częstotliwość 2-20Hz. Byłbym wdzięczny za jakąś opinię, czy to możliwe, czy sprzęt jest drogi, co można by zastosować, literatura tematyczna i opisy zrobionych, działających projektów tego typu mile widziane. Cokolwiek, ktokolwiek wie! Zaznaczam, że nie jestem elektronikiem, a na arduino odpaliłem tylko mega podstawowe programy. Czas wykonania 4 miesiące. Projekt nie jest komercyjny! To praca dodatkowa do szkoły. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
RoboticDivision Luty 28, 2013 Udostępnij Luty 28, 2013 Nie widzę zrobienia czegoś takiego przez osobę, która nie bardzo ma pojęcie o elektronice. Przyspieszenie, częstotliwość bez problemów można policzyć z akcelerometru, prędkość w sumie też. Z położeniem może być problem z samego akcelerometru ale dałoby się zrobić. Jeśli chodzi o koszta akcelerometru to kupisz już za kilkanaście zł sam układ, ewentualnie moduł za 30-50zł. Jak jesteś pojętny i szybko wiedzę przyswajasz to 4 miesiące Ci wystarczy;) Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Marooned Luty 28, 2013 Udostępnij Luty 28, 2013 Obadaj ten wątek wraz z komentarzami: http://www.diydrones.com/forum/topics/balancing-propellors-and-motors Wygląda na to, że dokładnie o to Ci chodzi. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź