Skocz do zawartości

Arduino - badanie drgań (całkowanie przyspieszeń i prędkości)

krzysiekk

Pomocna odpowiedź

Witam!

Mam możliwość zrobienia projektu, w którym czujnik (najprawdopodobniej akcelerometr) badałby drgania elementu, a następnie za pomocą arduino wyświetlał na jakimś wyświetlaczu takie parametry, jak częstotliwość, przyspieszenie, prędkość, położenie, amplitudę, jakieś wartości maksymalne, minimalne, średnie, itp. Drgania mają mieć amplitudę do 20cm, częstotliwość 2-20Hz. Byłbym wdzięczny za jakąś opinię, czy to możliwe, czy sprzęt jest drogi, co można by zastosować, literatura tematyczna i opisy zrobionych, działających projektów tego typu mile widziane. Cokolwiek, ktokolwiek wie! Zaznaczam, że nie jestem elektronikiem, a na arduino odpaliłem tylko mega podstawowe programy. Czas wykonania 4 miesiące. Projekt nie jest komercyjny! To praca dodatkowa do szkoły.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Nie widzę zrobienia czegoś takiego przez osobę, która nie bardzo ma pojęcie o elektronice.

Przyspieszenie, częstotliwość bez problemów można policzyć z akcelerometru, prędkość w sumie też. Z położeniem może być problem z samego akcelerometru ale dałoby się zrobić. Jeśli chodzi o koszta akcelerometru to kupisz już za kilkanaście zł sam układ, ewentualnie moduł za 30-50zł.

Jak jesteś pojętny i szybko wiedzę przyswajasz to 4 miesiące Ci wystarczy;)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.