Skocz do zawartości

Kinematyka odwrotna manipulatora

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Czy ktoś z was może zna stronę, na której była by wytłumaczona metoda/metody obliczania kinematyki odwrotnej, wyprowadzenia wzorów na kąty, najlepiej z przykładem (zawsze łatwiej zrozumieć 🙂 dla manipulatora podobnego jak na poniższym rysunku:

Nie chodzi tu o ilość par kinematycznych ale o to, że pierwsza para kinematyczna wykonuje obrót w płaszczyźnie XY, a kolejne już w płaszczyźnie ZY. Widziałem dużo informacji o kinematyce odwrotnej ale dla manipulatorów, które były "płaskie" wszystkie pary kinematyczne wykonywały ruch w tej samej płaszyźnie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Proponuję "Wprowadzenie do robotyki" Craiga.

Tam jest przykład z manipulatorem płaskim.

Różnica w stosunku do Twojego przypadku polega na uzmiennionej macierzy A0.

Pozdrawiam

Zuk

Dziękuję za odpowiedź, chodzi o tę książkę John. J. Craig "Wprowadzenie do Robotyki, Mechanika i sterowanie" Wydawnictwo Naukowo-Techniczne Warszawa?

Chyba znalazłem przykład, o którym mówisz (Dział 4.4 Algebraiczne czy geometryczne, str.139, Rys. 4.7). Zaraz to przejrzę i jutro dokładniej się wczytam.

Gdyby ktoś miał jeszcze inne przykłady albo źródła to będę wdzięczny.

• 7 miesiące później...

Zadanie odwrotne geometrii konfiguracji stawowej masz wyprowadzone w książce SPONGa (strona 102), którą Ci poleciłem w temacie o notacji D-H. Przykład od tego różni się WYŁĄCZNIE skręceniem pierwszego członu (alfa), ale wystarczy sobie to zrzutować sinuskami i cosinuskami na dane osie i cała geometria odwrotna rozwiązana 🙂

Jak chcesz to mogę Ci podesłać zdjęcia tego rozwiązania.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...