Skocz do zawartości

Napęd w masywnym robocie 100kg

Pomocna odpowiedź

dziękuje Ci Bobby za pomoc więc skorzystam z tego modelu albo z tych trzech firm co podałeś. Jeszcze takie pytanko czy ten system zdałby rezultat tzn

dwa silniki na tylne koła. Skręcanie poprzez prace jednego z silników a z przodu masywne kółka od wózków żeby utrzymywały masę maszyny

http://allegro.pl/kola-do-wozkow-kolka-lady-regalow-100-100kg-i3111269805.html

KOŁA DO WÓZKÓW * KÓŁKA LADY * REGAŁÓW *100 - 100kg - Sprzedający Marlonka

A dlaczego nie? Jedynie doczepiłbym bym się do małego marginesu obciążenia tych kółek.

a to nie powinien środek ciężkości bardziej nachodzić na tylną oś?

100kg to "zaledwie" 1kN. Wystarczy, że platforma będzie poruszać się z niezerowym przyspieszeniem i już siły działające na koła inaczej się rozkładają, bo dodatkowo działają siły bezwładności - powinieneś to pamiętać jeszcze ze szkoły. Jak już wspominałem, urządzenie które budujesz ma pracować w warunkach przemysłowych, w bezpośrednim sąsiedztwie ludzi - nie możesz sobie pozwolić, by kogoś przygniotło 100kg żelastwa.

100kg to "zaledwie" 1kN. Wystarczy, że platforma będzie poruszać się z niezerowym przyspieszeniem i już siły działające na koła inaczej się rozkładają, bo dodatkowo działają siły bezwładności - powinieneś to pamiętać jeszcze ze szkoły. Jak już wspominałem, urządzenie które budujesz ma pracować w warunkach przemysłowych, w bezpośrednim sąsiedztwie ludzi - nie możesz sobie pozwolić, by kogoś przygniotło 100kg żelastwa.

masz racje koła rusza a maszyna zrobi fikołka. Totalnie o tym nie pomyślałem.

Myślałem jedynie o zastosowaniu małego prześwitu.

Dzieki Bobby naprawdę jesteś bardzo pomocnym forumowiczem 😃

• 9 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...