Skocz do zawartości

Napęd w masywnym robocie 100kg

Granat91

Pomocna odpowiedź

Witam chce zbudować robota podającego wodę do picia pracownikom na hali produkcyjnej. gabaryty takiej maszyny to jakieś 50cm rozstawu osi, 120cm długości i jakieś 160-170cm wysokości. Masa ok100kg.

Jestem totalnie zielony w budowaniu maszyn zdalnie sterowanych i zależy mi na prostocie. Myślałem o napędzie jak w czołgu ale bez gąsienic. Żeby każde kolo miało własny silnik elektryczny a skręcanie polegało na obrocie kół tylko z lewej bądź prawej strony. Pytanie jest takie czy przy tak dużej masie będzie to możliwe i wysoki robot nie przewróci się bądź zużycie kół nie bedzie zbyt szybkie.

Zależy mi również na bardzo powolnej i stałej prędkości jazdy. Czy można jakoś elektrycznie synchronizować wszystkie silniki tak żeby jechały stąlą i jedyną prędkością po naciśnięciu guzika w pilocie?

Jakie polecalibyście silniki żeby pojazd poruszał się wolno ale żeby dał rade uciągnąć 100kg. W tym przypadku wychodzi po 25kg na silnik ale weźmy z zapasem żeby dal rade uciągnąć z 30kg

Z góry dziekuje za pomoc

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

silniki od wycieraczek uciągną Ci 60-70kg? coś w to wątpie. no i mysle raczej o prędkości pół metra na sekundę

A gdybym chciał napędzać robota tylko jednym silnikiem z zębatkami to taki wystarczy?

http://allegro.pl/silnik-dc-skuter-rower-quad-elektryczny-12v-150w-i3111625745.html

i wtedy do skręcania przednią osią trzeba użyć silnika krokowego?

Komentarz dodany przez: Sabre

_allegro

i wtedy do skręcania przednią osią trzeba użyć silnika krokowego?

Krokówka za wolna lepsze duuuże serwo... Ale to już lepiej dać dwa takie silniki bo duże serwo też będzie koło 70zł kosztować

Wybacz za mój sceptycyzm, ale zabierasz się całkowicie ze złej strony za to. To na prawdę niemały projekt moimi oczami, a od razu widać, że nie masz doświadczenia ani z konstruowaniem, ani z prowadzeniem projektów. Może warto byłoby pomyśleć o zebraniu jakiegoś zespołu projektowego, który by się na tym znał?

Pierwsze od czego moim zdaniem trzeba byłoby wyjść to założenia projektu, następnie koncepcja, funkcjonalność itd. itp.

Wybacz za mój sceptycyzm, ale zabierasz się całkowicie ze złej strony za to. To na prawdę niemały projekt moimi oczami, a od razu widać, że nie masz doświadczenia ani z konstruowaniem, ani z prowadzeniem projektów. Może warto byłoby pomyśleć o zebraniu jakiegoś zespołu projektowego, który by się na tym znał?

Pierwsze od czego moim zdaniem trzeba byłoby wyjść to założenia projektu, następnie koncepcja, funkcjonalność itd. itp.

tu chodzi raczej o nauczenia się czegoś nowego niż zlecić komuś dorobienie podwozia pod maszynę

Granat91, jako, że to urządzenie ma pracować w warunkach przemysłowych, polecałbym zainteresować się jakimiś lepszymi silnikami - dunkermotoren, maxon, faulhaber. Niestraszne im roboczogodziny i nieporównywalnie odstają od chińskich hulajnogowych silniczków pod względem sprawności i wytrzymałości. Fabrycznie zamontowany enkoder pozwoli na precyzyjne kontrolowanie prędkością obrotową silników (ale oczywiście musisz do niego zrobić sterownik, który będzie korzystał z takiego sprzężenia zwrotnego). A to i tak szczyt piramidy wydatków.

No to np. Maxon RE40/RE50 + przekładnia + enkoder. Taki zestaw powinien zamknąć się w 4000zł netto/szt 🙂 Maxon swoje sterowniki ma w widełkach pomiędzy 230 a 810CHF (oczywiście też netto).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.