Skocz do zawartości

Problem z ładowaniem do Arduino

Kozy

Pomocna odpowiedź

Witam,
kupiłem sobie Arduino Leonardo i mam problem. Wcześniej miałem od kumpla Arduino Uno i wszystko śmigało. Teraz jak coś napisze i chcę załadować to zaczyna się ładować i nie kończy się ładowania. Dziwne rzeczy dzieje się bo w menadżerze urządzeń normalnie jest Arduino Leonardo (COM24), a przy ładowaniu na chwile się zmienia na Arduino Leonardo Bootloader (COM jakiś inny numer portu), a później wraca do poprzedniej wersji. Ktoś ma jakiś pomysł?

Doczytałem, że trzeba wcisnąć przycisk reset, ale dalej nie rozumiem jak dokładnie działa.

Arduino leonardo nie ma zewnętrznego konwertera USB-UART, ten COM, który widzisz normalnie (nie bootloader) to com, jako który twoje Leonardo przedstawia się, gdy jest na nim uruchomiona twoja aplikacja, a bootloader to programik służący do wgrania twojego programu do mikrokontrolera, zatem szmuglowanie nazwami urządzenia jest jak najbardziej poprawne. Wszystkie informacje, co zrobić, żeby uploadować sketch do arduino jest na stronie arduino.cc.

Jedna dzień przez chwile działało i nie działa. Nie kumam tego. Wciskam reset i puszczam jak w IDE pojawi się ładowanie?

Rozwiązanie to inne IDE, Arduino ERW i wszystko działa.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.