Skocz do zawartości

Przekaźnik nie przeskakuje przy sygnale z arduino

rootman

Pomocna odpowiedź

Mam problem z uruchomieniem modułu przekaźnika( dokumentacja na stronie http://botland.com.pl/przekazniki/1293-modul-przekaznika-z-izolacja-optoelektroniczna.html ).

Po podłąceniu VCC do pinu 5v na arduino uno, GND do GND na arduino a IN do pinu wyjściowego zapala się dioda kontrolna, ale jest za mały prąd do uruchomienia przekaźnika.

Jeśli podłączam IN do arduino a VCC i GND do zewnętrznej baterii 4,5V dioda kontrolna nie zapala się.

Jeśli podłączę GND do - na baterii a IN i VCC do + to przeskakuje. Ale to nie rozwiązuje problemu bo przekaźnik ma być sterowany z płytki. Jak mogę sterować układem z płytki?

Nie wiem czy to ma znaczenie ale arduino zasilam z USB.

Żeby ta płyteczka dobrze działała potrzebne jest spełnienie trzech warunków:

1. Masa układu sterującego (Arduino) oraz GND Twojej płyteczki muszą być połączone.

2. Płyteczka powinna dostać na swoje wejście VCC zasilanie 5V względem swojej GND.

3. Sygnał sterujący IN musi być na odpowiednim poziomie.

Pierwszy warunek jest oczywisty i mam nadzieję, że rozumiesz dlaczego tak musi być.

Drugi przy zasilaniu z USB może nie być spełniony, bo gwarantowane napięcie USB na wyjściu kabla to 4.5V. Zasilając Arduino z zewnętrznej baterii >6V znacznie poprawisz sytuację. Trzeci warunek łączy się z drugim - sygnał wyjściowy z Arduino będzie co najwyżej taki jak zasilanie jego procesora. Jeżeli jest ono za niskie to i sygnał z portu może być za słaby.

Swoją drogą optoizolacja jest tutaj wprowadzona trochę na wyrost ponieważ (jak widzę na schemacie płyteczki) masy są połączone na stałe, więc to raczej takie hasło reklamowe niż rzeczywista separacja galwaniczna - hm, dziwne.. Mogli dać zwykły tranzystor zamiast transoptora - byłoby taniej i bez "optoizolacyjnej" ściemy.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.