Skocz do zawartości

Sterowanie silnikami układem z mostkiem H

MisiekKing

Pomocna odpowiedź

Witam

Mój problem polega na tym że zmontowałem układ który znalazłem w internecie którego zadaniem było sterowanie dwoma silnikami 3V z poziomu arduino. Dla moich potrzeb układ ma sterować 4 silnikami 3-6V Układ wygląda tak

kłopot polega na ty że gdy na bramki zostaje podany stan niski na wyjściu wg nie ma napięcia. Mostek H jest zasilany czterema zwykłymi bateriami, natomiast bramki z arduino 5V. Arduino zasilam na chwilę obecną z laptopa, czy to może być wina właśnie zasilania? Za duży spadek podczas przejścia bramek w stan niski?

MisiekKing, czy połączyłeś masy obydwu źródeł prądu? Opisujesz trochę w ciężki sposób to jak zasilasz całość. Domyślam się, że arduino zasilane jest z usb laptopa a mostek tak jak napisałeś z baterii. Masy tych dwóch źródeł muszą być połączone.

Sorki, dopiero wkraczam małymi kroczkami w ten świat robotyki 😉 Masy mam zwarte, jakby nie były to silniki w ogóle by się nie obracały. Na wyjściu brak napięcia tylko wtedy gdy na wejście bramek podaje stan niski.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jest ciągle stan wysoki, zmieniam sygnały na D7 i D8 gdy któryś z nich zmienie na niski to układ nie działa, tylko napięcie zasilające bramki z arduino spada mi do 3,2V

Musiałeś podłączyć któreś z napięć źle, bądź masz jakieś zwarcie w układzie stąd napięcie spada bo nie ma wystarczającej wydajności USB. Bez zdjęć rzeczywistego układu się pewnie nie obejdzie. Według dokumentacji mostka napięcie zasilania logiki Vss musi być większe od 4,5V, jeśli u ciebie spada poniżej tej wartości oznacza to, że mostek nie będzie działał poprawnie i nie działa.

Ok już znalazłem swój błąd, odwrotnie podłączyłem wejścia. Sygnał PWM zamiast podawać na mostek h podawałem na bramki. Sorki za problem i zawracanie głowy. Dzięki Sabre za pomoc 😉

Temat do kosza.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.