Skocz do zawartości

Czujnik ilości wody - pomysły, sugestie.

davidos

Pomocna odpowiedź

Witam,

Potrzebuję mierzyć ilość wody w litrowym zbiorniku z dokładnością pomiaru do 50ml. Myślałem o zastosowaniu pływaka i dźwigni na końcu której byłby potencjometr (tak jak w bakach motocyklowych), ale problemem są rozmiary zbiornika. Jest on za wąski, a zbyt wysoki i nie będzie to w ten sposób funkcjonowało, wymiary zbiornika to ok. 18cm wysokości i 6cm średnicy.

Myślałem i nawet sprawdzałem inny sposób, ale nie do końca się udał. 20 sond pomiarowych na różnych wysokościach, na samym dole umieszczona sonda podpięta do plusa. każde wyprowadzenie po kolei podpięte do wejścia układu ULN2803 (żeby nie bawić się w pojedyncze tranzystory). Natomiast na wyjściu drabinka rezystorów, która na końcu podpięta jest do plusa na początku do masy (patrząc od dołu w górę). Pomiar napięcia przez ADC wykonywany byłby za pierwszym rezystorem, czyli na ostatniej nóżce odpowiadającej najwyższej sondzie.

Może obrazek trochę rozjaśni:

Problem polega na tym, że po podpięciu 4 sond dla testów czy wgl opłaca się coś dłubać dalej w tym, działało tylko dla 3 poprawnie. Kiedy żadna z sond pomiarowych nie była w wodzie to miałem 3,8V, pierwsza w wodzie obniżała do 3,6V druga do 2,92V, trzecia do 1,xxV, a czwarta elektroda po zanurzeniu powodowała, że wartość pomiaru zaczynała szaleć w granicach 2,92-1,17V. Nie jest to wina ADC, ani programu. Nie wykluczam uszkoczednia kabla, ale pytanie czy opłaca się pchać dalej w ten sposób i szukać błędu? Czy nie lepiej użyć czegoś innego do pomiaru? Jeśli tak to czego? To moje 20 sond to póki co rurka aluminiowa z nawierconymi otworami w odpowiednich odległościach, przez które przeciągnięte są druty ze skrętki ethernetowej. Domyślnie miałaby to być płytka z ocynowanymi polami jako sondami, a reszta płytki pokryta lakierem.

Proszę o jakieś sugestie i/lub pomoc jak to rozwiązać.

Odpada pomiar wagi przez czujnik tenso, bo poległem przy tym zagadnieniu.

Pozdrawiam

Domyślam się, że zakładałeś temat również na elektrodzie, więc sugerowałbym skorzystanie z pomysłów, które zostały ci tam przedstawione. Według mnie najlepszą opcją jest jakikolwiek pływak w rurce i pomiar odległości do niego za pomocą podczerwieni. Jest to chyba najzdrowsza opcja.

Tak na marginesie to twój post nie ma związku z tematyką forum, więc prędzej czy później poleci do kosza. Nie wybronisz się robotycznie z parzenia kawy 😉.

Na elektrodzie nie zakładałem tematu odnośnie tego pomiaru, jakiś tam założyłem już stostunkowo dawno (miliard pomysłów rozwiązań problemów już mi przeleciało przez umysł od tego czasu), ale w sumie wyszło na to, że w końcu nie było odzewu. Co do tematyki forum są to roboty, a jakby nie patrzeć roboty z automatami mają cechy wspólne i to całkiem dużo 😉. Dzięki za podsunięcie pomysłu z pomiarem odległości, takie proste, a na to nie wpadłem. Teraz wiem chociaż czego mogę szukać.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.