Skocz do zawartości

Kondensatory przy LM217, USB, mosfet,SCT2026

Wojtek

Pomocna odpowiedź

Witam. Mam kilak luźno powiązanych pytań w następujących kwestiach:

1) Mam stabilizator LM217. Podłączam go zgodzie ze schematem

http://www.masterlab.com.pl/pl,tools-stabilizator-liniowy-lm

(na dole strony). Wiem że przy 7805 oprócz 2 podsadkowych elektrolitycznych kondensatorów powinno się użyć jeszcze 2 100nF. Co natomaiast zrobić przy LM217?

2) Używam bootloadera VUSB i z tej okazji korzystam z poniższego schematu:

https://www.forbot.pl/forum/upload_img/obrazki/IMG_4c7d66b7accc47332.png

nie używam jednak pinu Vdd od gniazda USB bo robot ma własne zasilanie. Zostawić ten pin w powietrzu czy odciągnąć przez kondensator do masy?

3) Używam podwójnego mosfeta N (SI9926BDY). Bramka mosfeta nr1 jest podłączona bezpośrednio(SZOK!) do pinu Atmegi. Z tego samego pinu atmegi sygnał idzie również na bramkę NOT która z kolei podaje sygnał na bramkę nr2. Źródło - minus. Dren - obciążenie (silniki) i dalej do 12V. Czy coś jeszcze dodać? Nie wiem, jakieś kondensatory,rezystory,diody?

4) Używam drivera SCT2026 do sterowania LEDami. W nocie zaniepokoiło mnie takie coś:

Co te rysunki znaczą? Mam diodami prostowniczymi połączyć linie danych do vdd i gnd - przecież wtedy zrobię zwarcie? Powiedzcie jak te linie powinienem podłączyć bo ja to robiłem bezpośrednio do tej pory? A może ten rysunek pokazuje "bebechy" układu?

1. Dobrze

2. Zostawić

3. Jak nie potrzebujesz jakiejś mega szybkości przełączenia to dobrze dać szeregowo mały rezystor ograniczający typu 100R lub 1000R, chociaż to raczej taka ostatnia deska ratunku przy uszkodzeniu mosfeta niż coś co szczególnie zmieni sytuację.

4. Tak jak opisz pisze - to jest poglądowy schemat wewnętrzny układu przy danym pinie, czyli jego bebechy 🙂

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.