Skocz do zawartości

12V 20-30A jaki akumulator?

juras5

Pomocna odpowiedź

a ja też bym chciał akumulatorek 12V możliwie jak najmniejszy i najtańszy do line followera 🙂 na jakimś foróm przeczytałem żem uszę ołączyć 10 baterii 😋

Komentarz dodany przez: Treker

Proponuje najpierw poprawić pisownie, forum przez ó to już gruba przesada.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

chyba najprościej (i najlżej) byłoby z mnożnikiem napięcia, albo kto ci broni kupić dwa pakiety modelarskie (o łącznej sumie napięć przewyższającej 12v) i zastosować stabilizator na 12v ?? 😉

• Lubię! 1

Mnożnik napięcia? Dla 12V? Przyznam, że spotkałem się w praktyce jedynie z takimi na powyżej 1kV...

Słowo-klucz dla Ciebie to przetwornica step-up i pod tym hasłem szukaj w google. Jeśli wpiszesz dodatkowo wejściowe i potrzebne napięcie, to możesz trafić nawet na gotowe układy.

• Lubię! 1

Szukaj pakietu modelarskiego 4S(14,4V) 5000mAh 10C lub 4S 3000mAh 15C.W wypadku pierwszego pakietu będziesz mógł uzyskać prąd chwilowy prawie 50A,lecz musisz się liczyć ze sporymi kosztami i zakupem procesorowej ładowarki.Zawsze możesz zastosowac stabilizator 12V,aczkolwiek silniczki powinny się ucieszyć z dodatkowych 2V.Akumulatory o których wyżej wspomniałem to oczywiście akumulatory Lipo(litowo-polimerowe).Na tego typu pakiet musisz bardzo uważać,akumulator jest wielkości małej cegłówki a zwarcie przewodów kończy się i zespawaniem i spuchnięciem lub wybuchem akumulatora.

Pozwolę sobie wtrącić.

Parametry jakie podałeś są bardzo łatwe do spełnienia. Możesz zastosować:

- akumulator żelowy - rozwiązanie śmiesznie tanie o bardzo dobrej wydajności prądowej, myślę ze 30A nie będzie żadnym problemem. Wadą akumulatorów jest duża masa w stosunku do pojemności, ale skoro piszesz że może być nawet 2kg to jak najbardziej się nadaje. Ja swojego ładuje ładowarką procesorową, ale o ile się nie mylę wystarczy zwykły prostownik samochodowy. Np możesz użyć czegoś takiego http://allegro.pl/item948094700_akumulator_12v_4_ah_cb_4_2_12_zelowy.html

- akumulator LiPo - w modelarskich znajdziesz cała masę takich akumulatorów. Mają bardzo dobre parametry. Duża wydajność prądowa, oraz bardzo wysoka pojemność w stosunku do masy. W tych 2kg mógłbyś mieć kilkadziesiąt Ah. Jednak akumulatory są potwornie drogie, taki pakiecik 5000mAh na 14,4V jak proponował kolega wyżej kosztuje kilkaset złotych. Do tego potrzebujesz specjalistycznej ładowarki. Dodatkowo bardzo łatwo uszkodzić taki pakiet (podatny na uszkodzenia mechaniczne, rozładowanie, nieprawidłowe ładowanie). Na pewno nie jest to dobre rozwiązanie dla osób początkujących z małą ilością gotówki.

- akumulatory NiMH - w wydajnością prądową nie będzie problemu, są znacznie tańsze od LiPo, nie potrzebują specjalistycznych ładowarek (wystarczy zwykły zasilacz) i są mało podatne na uszkodzenia. Zastosowanie pakietu 10 ogniw NiMH jest jak najbardziej dobrym rozwiązaniem. Pakiety są znacznie cięższe od LiPo, ale od żelowych duże lżejsze. Pakiety 12V są rzadko spotykane, więc albo sam zmontujesz pakiet, albo kupisz 2 pakiety na 6V. Np link albo ogniwa link

- akumulatory NiCd - są podobne do NiMH (także pod względem wyglądu, te same obudowy). Charakteryzują się większą wydajnością prądową, mniejszą pojemnością i mniejszą masą. Ze względu na twoje zastosowanie bardziej polecam NiMH.

- baterie AA nie nadają się do Twojego zastosowania, wydajność prądowa wynosi 3A.

- akumulatory NiMH w obudowach AA również się nie nadają, przy tych prądach spalisz każdy koszyk do którego je wsadzisz. Musiałbyś je lutować, ale to lepiej kupić gotowy pakiet.

- Baterie od laptopów, komórek nie nadają się do tego zastosowania.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.