Skocz do zawartości

Jak wykonać lub ingerować w urządzenie

lotniczy_stefek

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry Panowie 🙂

Chciałbym się dowiedzieć, czy jest taka możliwość, aby całkiem zautomatyzować urządzenie?

Chodzi o to, że mam, powiedzmy, samochodzik na pilota.

Komunikacja IR.

Żeby jechał w lewo albo w prawo muszę naciskać przyciski na pilocie.

Jest taka możliwość, aby to zautomatyzować?

Pewnie przydała by się ingerencja w kod programu-ciekawe czy da się to zrobić

A co za problem wywalasz przełączniki w pilocie zamiast nich dajesz uC które wystawia odpowiednie stany logiczne i już...

Chyba nie o to chodzi. Skąd uC miałby wiedzieć, kiedy jakie stany ma podawać?

Myślę, że o wiele łatwiej byłoby zrobić samemu od zera coś takiego, z czujnikami (np. przełączniki krańcowe) by wykrywać obiekty i je omijać.

Naprawdę, początkujący mało mogą zrobić coś z użyciem części z rozbiórki, wylutu. Takie rzeczy trudno wykorzystać. Łatwiej kupić silniki z przekładnią, koła, uC, mostek H, uniwersalną płytkę i samemu coś zrobić. Chyba że wykorzystasz już koła, podwozie, silniki i przekładnię z tego samochodu który posiadasz.

Podsumowując: prawdopodobnie najlepiej wywalić całą elektronikę z samochodu, i wstawić własną.

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Kiedyś w EDW, lata 1996 było coś takiego opisane, jako programator trasy robota, była to kość 6264 bodaj 2KB RAM, licznik i timer NE555, plus tam trochę logiki.

Natomiast faktycznie należałoby zdefiniować w sposób jasny, co autor rozumie przez automatyzację ? Tutaj niestety może się kryć parę z goła różnych definicji.

Dla mnie automatyzacja, to np, automatyczne kierunkowskazy w modelu czy światła, w przypadku kiedy mówimy, że model jeździ bez pilota zdalnego sterowania, to jest to wtedy jednostka autorytarna, czyli samodzielna.

• Pomogłeś! 1

Dziękuję za udział w dyskusji 🙂

Już tłumaczę.

Jest ten samochodzik.

2 paluszki (baterie) + pilot który też masz 2 paluszki.

Całość komunikuje się przez IR (irda)

Na pilocie trzeba naciskać cały czas przycisk aby pojechać do przodu oraz wciskać odpowiednio prawo-lewo aby skręcić

Chciałem postawić dwie czujki żeby omijał przeszkody i mostek H na tylni silnik, bo jak napotka przeszkodę to H ma zareagować odpowiednio .... pisałem wyżej 😋

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.