Skocz do zawartości

[Kurs] Wytrzymałość materiałów - Część II. Symulacja w CAD

Pomocna odpowiedź

• 2 lat(a) później...

Świetny poradnik, dzięki!

Mam pytanie odnośnie dostępnych materiałów. Co w przypadku gdy robimy jakiś projekt na własny użytek, dajmy na to na drukarce 3D. Oczywiście wydruk jest osłabiony na rozciąganie w osi wydruku (Z) ze względu na zastosowanie warstw. Zastanawia mnie czy przy użyciu takiego oprogramowania jesteśmy w stanie dobrać odpowiedni kształt i "umocnienia" elementu, tak aby był bardziej wytrzymały w zadanych przez nas warunkach (tak jak pisałem, pomijamy rozciąganie w osi Z). Czy na liście materiałów w SolidWorks uświadczymy np. ABS lub PLA?

Tak tylko pytam, bo widzę że program to kombajn, w moim przypadku szkoda zachodu jeśli się okaże że jedyne materiały jakie można symulować to te bardziej "profesjonalne" 🙂.

Nie mam już Solida (używałem licencji studenckiej), ale jestem przekonany, że ABS będzie dostępny. PLA jest wykorzystywany chyba tylko do druku 3D i raczej go nie będzie domyślnie w bibliotece materiałów. Mam jeszcze Inventora i tam jest ABS, PP, PC, PVC itp.

Nic jednak nie szkodzi aby dowolny materiał dodać do biblioteki samodzielnie.

Inventor wymaga takich danych jak:

- moduł Younga

- współczynnik Poisson

- moduł Kirchoffa

- gęstość

- wytrzymałość na rozciaganie

- wytrzymałość na ścinanie

+ do analizy termicznej: przewodność cieplna, ciepło właściwe i współczynnik rozszerzalności

Z tego co pamiętam w Solidzie charakterystyka materiału była bardziej szczegółowa, ale też istniała możliwość dodania materiału.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...