Skocz do zawartości

Schemat płytki PCB dla Atmega8 [tylko]

thyrgat

Pomocna odpowiedź

Witam, zamieszczam swój projekt schematu płytki PCB, w której zasada działania miała być docelowo następująca:

- wejście zasilania z wcześniej ustabilizowanego napięcia 5V

- na płytce główny element ATMEGA8 z wyprowadzonymi pinami do obsługi wejść/wyjść

- dodatkowe piny +5V oraz GND dla cewki sterującej elementem wykonawczym

Czy ta płytka wg Was jest poprawna do działania atmegi?

schematpcb.thumb.jpg.dccf79324c2f48c7bd90f69a50b9ed12.jpg

Formalnie schemat jest poprawny, ale:

1. Jak stabilizujesz +5V, tzn. czym i jak daleko to będzie od płytki z procesorem ATmega?

2. Co to jest "cewka sterująca", dlaczego potrzebuje stałych 5V, jak dużo prądu będzie pobierać i po co oraz jaką ma rezystancję/indukcyjność?

3. Co to jest "element wykonawczy"?

4. Co jeszcze będziesz z tych 5V zasilać w całym urządzeniu?

5. Jak będziesz wpisywał program do ATmegi?

6. Po czym poznasz, że wpisany program działa?

7. Jak chcesz prowadzić proces uruchamiania kodu i znajdowania błędów?

Trudno w jednym zdaniu odpowiedzieć, czy schemat jest OK bo nie wiemy do czego to ma być i dlatego nie mamy pewności, czy założenia jakie zaprezentowałeś (to i tak już dużo) w ogóle pasują lub czy są wystarczające do reszty projektu. Czy mógłbyś napisać coś więcej, jeśli to nie tajemnica?

1. Posiadam własny moduł stabilizatora

2. Cewka sterująca tzn. w innym module jest przekaźnik, który albo załączy te +5V na dany pin atmegi lub rozłączy

3. elementem wykonawczym będzie mikroserwo (ale to akurat w tej kwestii nieistotne)

4. Nic więcej nie będę zasiał z tych +5V

5. Program wpisuję na osobnej płytce do programowania (w tym module atmega będzie zamocowana nie na stałe)

6. Poznam po zachowaniu układu, który wiem jak ma działać w całości 😉

7. Ogólnie cały program będzie prosty (JEŚLI 1 na pinXX TO załącz 1 na pinXX)

Zadałeś dużo pytań, lecz nie wszystkie są istotne. ALe to może moja wina ponieważ nie do końca wyjaśniłem sprawę. Chodzi o to, że ta płytka TYLKO z atmegą jest jednym z modułów całego układu. Wiem, że z reguły robi się wszystko na jednej płytce (stabilizaator itp.), lecz w moim projekcie robię to inaczej. Ogólny projekt dotyczy wykorzystania RFID. Jeśli skończę go to oczywiście pochwalę się na forum.

1. Pytam jak daleko, bo od tego zależy jakie pojemności i/lub inne filtry powinny się znaleźć na szynach zasilania, kompensujące indukcyjności długich kabli.

2. Na schemacie "cewka" dostaje zasilanie wprost z 5V i GND więc będzie zawsze załączona, gdy 5V będzie obecne - dlatego pytałem po co to. Moje obawy zrodził fakt jakiegoś zewnętrznego (nie ujętego na schemacie) sterowania tą cewką, bo duże indukcyjności którym zmienia się prąd podłączone do szyn zasilania układów cyfrowych to zawsze początek jakichś kłopotów. Jakieś 30 lat temu zaczęto rezygnować z przekaźników na drodze sygnałów cyfrowych. Powrót do źródeł?

3. Może teraz wydaje Ci się to nieistotne ale bez powodu bym nie pytał. Mikroserwo powiadasz? Może jeszcze zasilane z tych samych 5V co procesor? Przemyśl to sobie raz jeszcze albo najlepiej narysuj kompletny schemat systemu zasilania (jeśli resztę wolisz na razie zatrzymać dla siebie) łącznie ze wszystkimi co ważniejszymi odbiornikami. To pozwoli nam na prawidłową ocenę poprawności projektu.

4. Nic więcej oprócz procesora czy oprócz tego co już wymieniłeś (cewka, serwo, procesor)?

5. O rany, i będziesz tak przekładał procesor z płytki na płytkę? Oszczędzasz na złączu programującym (ok. 2 grosze/pin) czy lubisz tracić czas lub wyłamywać nóżki układom? Ludzie wyrośli z tego jak tylko pojawiły się procesory programowane in-circuit.

6. Żaden program nie jest prosty a jeśli jest, to tylko do czasu pierwszych problemów. Skoro wyprowadziłeś kilkanaście linii portów to przewidujesz chyba coś więcej niż jeden "if"?

7. Jeśli funkcja jest mimo wszystko tak prosta, to może użyj tranzystora lub co najwyżej bramki TTL? Po co pakować tu ATmegę?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Chodzi ogólnie aby to był jedynie moduł z mikrokontrolerem ATMEGA8. Nic więcej. Nie proszę o pomoc przy tworzeniu większego schematu tylko konkretnie o samą płytkę zawierającą w sobie atmegę. Takie mam wymagania w moim projekcie.

Czy cewka L1 (10uH) jest potrzebna w tym układzie? Schemat był tworzony na podstawie znalezionych w sieci. Czy chcąc sterować serwem przerobionym muszę uwzględnić montaż dodatkowego kwarcu ?

Dławik jest potrzebny, gdy chcemy odczytywać wartości analogowe mikrokontrolerem. Poczytaj o tym czego potrzebuje przetwornik ADC do poprawnej pracy. Serwomechanizmem przerobionym steruje się jak zwykłym silnikiem, więc potrzebować będziesz mostka-h, kwarc nie ma tutaj zbyt dużego znaczenia.

Wrzucam poprawiony przeze mnie schemat oraz płytkę PCB. Czy jest ona wykonana na tyle poprawnie aby układ zadziałał? Wiem, że wyprowadziłem więcej pinów z atmegi, ale docelowo będzie sterowanie tylko jednym przerobionym serwem. Czy w takim układzie można zasilać serwo z tego samego zasilania stabilizowanego co resztę układu?

//Edit

Płytka wytrawiona i przetestowana. Działa jak należy 😉

pcb.thumb.png.e7adb71d32dcf7e45acc33987436f33a.png

schemat.thumb.png.35959644b93120b367d9eaa9a709a63a.png

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.