Skocz do zawartości

Pierwszy ms

Byciek94

Pomocna odpowiedź

Wrzucaj schematy w pliku graficznym. W Eaglu File>Export>Image..... 200-600dpi i gotowe

Obraz kolegi:

Błędy:

> Zasilanie mostków

> Połączenie Sharpów

> Jeśli te piny to stabilizator to nie masz połączonej masy z kondziakami

> Wszystkie połączenia po lewej stronie uC masz do poprawy są mega nieczytelne nie masz połączonego zasilania, zrobiłeś zwarcie a liczba kropek (połączeń) rozwala system.

> U góry latają sobie diody i przycisk

> Z tego co pamiętam czujniki linii potrzebują chyba 2 rezystorów (?)

> Po co dałeś wyprowadzenie na silniki pod mostkiem

> W wyjściu na programator nie masz VCC

Jak dla mnie wszystko do zrobienia od nowa

Gdyby to był konkurs na najszybsze narysowanie dowolnie złego schematu, to ten miałby dużą szansę na podium. Weź Kolego przejrzyj to raz jeszcze. Niemożliwe, żebyś nie widział kaszan jakie tam napakowałeś. Żeby nie lać wody, to kilka najważniejszych:

1. Bateria odwrotnie.

2. Okolice stabilizatora (jakiego stabilizatora?) to kupa kondensatorów bez masy.

3. Zasilanie procesora (VCC, GND) to jakaś porażka.

4. Każdy Sharp jest podłączony inaczej i każdy jest źle - naprawdę trzeba było się postarać.

5. Co to jest N$19, N$33 itd.. Zabrakło Ci inwencji?

6. Czy wiesz co to jest Thermal Pad i w jakiej obudowie wziąłeś procesor? Jesteś w stanie go przylutować?

7. Zasilanie VM mostków jest doprowadzone przez kondensatory(!). Chyba wiesz, że dzwonią, ale w którym kościele to już nie bardzo.

8. Co to za rój diodek D2..D9 unoszący się nad tymi zgliszczami? Nie miałeś pomysłu co z nimi zrobić, ale znalazłeś je w kieszeni więc wrzuciłeś na ekran?

Generalnie schemat robi wrażenie bałaganu, niedopracowania a oglądałem go z przykrością. Wiele pracy przed Tobą, ale teraz to może być już tylko lepiej.. 🙂

EDIT: Pisaliśmy razem 🙂

EDIT2:

9. Żeby dioda 1N4148 zaświeciła będziesz musiał się bardzo postarać. Myślę, że prąd 0.5A da już lekko czerwoną barwe i.. trochę dymu.

10. Spróbuj kupić w sklepie kondensator S8V3A.

1)Przy mikrokontrolerze nie podłączone GND na pinie 5, jedno VCC podłączone do GND a drugie do tajemniczej linii 33.

2)VM w TB6612 powinno być podłączone do zasilanie silników, a jest podłączone przez kondensator do V+.

3)W złączu KANDA niepodpięte VCC.

4)Przy złączy S8V3A kondensatory, dioda i rezystor podpięte do niczego (?).

5)Przy większości elementów nie ma ich wartości.

6)Nie wiem, czy zrobiłeś to specjalnie, ale LINIA1..4 powinny być podciągnięte do VCC, ale to można zrobić też przez uC, z tego co pamiętam.

7)Czy GND z sharpów nie powinno iść bezpośrednio do GND, zamiast przez rezystor?

Podpowiedź nr 1: w programie Eagle są takie opcje jak kopiuj i wklej. Gdy masz więcej niż jeden powtarzający się układ (CNY70, sharpy, TB6612) używaj jej, wtedy schemat będzie bardziej przejrzysty.

Podpowiedź nr 2: moduły zasilania, czujników linii, dalmierzy itp. umieszczaj obok siebie i najlepiej otocz ramką, jak np. tutaj: https://www.forbot.pl/forum/topics57/linefollower-vt9315.htm

Podpowiedź nr 3: do tworzenia połączeń używaj narzędzia Net, ono samo wstawia kropki (czyli łączy) tam, gdzie trzeba i nie ma tylu niepotrzebnych kropek, które, przynajmniej dla mnie, zmniejszają czytelność schematu.

Podpowiedź nr 4: staraj się, aby połączenia np. przy CNY70 były jak najkrótsze. Schemat będzie, znów moim zdaniem, czytelniejszy, niż gdy będą się ciągnęły takie długie linie (oczywiście w drugę stronę też nie należy przesadzać i próbować zmieścić wszystko na jak najmniejszym obszarze).

EDIT zostałem wyprzedzony 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

9. Żeby dioda 1N4148 zaświeciła będziesz musiał się bardzo postarać. Myślę, że prąd 0.5A da już lekko czerwoną barwe i.. trochę dymu.

marek1707 Dzięki za rozbawienie mnie pod koniec dnia ^^

przeanalizowałem uwagi i postarał sie poprawić, niestety nie moge wrzucić tego jako obrazek bo mi plik nie chce sie załadować 🙁 Wolne piny zamierzam jeszcze uzupełnic ale na razie chcialbym sie dowiedizeć co jest do poprawki na tym etapie.

ms.sch

O niebo lepiej ale dalej masz drobne błędy. Przypatrz się uważnie kropkom (łączeniom) i układzie w stabilizatorze na ścieżki co może być nie tak. Nie widzę wyjść z mostków na silniki a zasilanie zrób w ten sposób:

TB6612 Botland.com.pl

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.