Skocz do zawartości

Lifefollower z komparatorami, dwoma mostkami v1.0

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć. Mój pierwszy schemat. Robię LFa. Prosiłbym o ocenę.

a) Czy zasilanie komparatorów trzeba filtrować?

b) Czy kolejność podłączenia PINów do UART ma znaczenie? Jeżeli tak to czy jest poprawnie?

c) Czy nieużywane nóżki w mostkach mogą pozostać niepodłączone?

d) Czy PINy od sensorów mogą być tak chaotycznie podpięte do uC?

Schemat 1

Schemat 2

1. Jak masz dobrze prowadzone VCC/GND to przy Twoich wymaganiach wobec systemu jest to raczej zbędne. Nie zrobi ci różnicy nawet jakby komparator działał o 10mV wyżej/niżej...

2. Ma i trudno powiedzieć czy jest poprawne - zależy co masz po drugiej stronie. Złe podłączenie do innego układu z sygnałem TTL nie będzie problemem, więc zawsze możesz po prostu przelutować kable.

3. Lepiej byłoby je podciągnąć do GND (wejście, wyjście zostawić). Najlepiej natomiast podłączyć oba wejścia i odpowiednie wyjścia razem w jednym scalaku - w ten sposób oba mostki w jednym L298 będą pracowały i będą pod mniejszym obciążeniem (bo rozkłąda się ono na dwa).

4. Nie ma to znaczenia o ile odpowiednio ustawisz we/wy w mikrokontrolerze.

Dzięki za odpowiedź. Mógłbyś przybliżyć mi ideę tego, co opisałeś w punkcie 3? Mam wolne piny wyjściowe podłączyć pod wolne piny wejściowego tego samego scalaka?

Każdy L298 ma w sobie dwa pełne mostki H. Ty używasz tylko jeden, a drugi zostawiasz nieużywany (nie do końca wiem po co...?)

Skoro używasz jeden L298 na jeden silnik to warto wtedy wykorzystać oba mostki z tego L298 do sterowania tym silnikiem - wtedy prąd popłynie po połowie przez każdy z mostków i tym samym mniej będziesz je obciążał.

Ale po co wywaliłeś ten drugi L298 przecięż chciałeś mieć 1 na 1 silnik (czyli ok. 4A/silnik) teraz masz tylko 2A/silnik.

AREF kondensatorem 100nF do masy.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...