Skocz do zawartości

LightFollower - sprawdzenie schematu

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Mam taką prośbę mógłby ktoś sprawdzić ten schemat. Wiem, że jest na forum, ale coś mi się nie zgadza.. (ścieżki pod driverem, chociaż nie pogardzę jak ktoś zerknie na cały)

Oryginalny:

https://www.forbot.pl/forum/topics20/dla-poczatkujacych-swiatlolub-jak-zrobic-robota-od-zoltodzioba-do-pierwszego-robota-vt1096.htm (cały robot)

https://www.forbot.pl/forum/upload_img/obrazki/IMG_4d03e8cb6669c7938.png

(schemat na PCB)

To moja pierwsza płytka w programie Eagle, więc proszę o wyrozumiałość.

Dodatkowo takie pytanko poszukuję fototranzystora w SMD analogicznego, który był użyty w tym schemacie. Podrzuci ktoś jakąś nazwę, albo bibliotekę? 😋

Z góry dziękuje za pomoc 🙂.

No właśnie ją przerysowałem 😋. Stworzyłem schemat, a później rzuciłem to na boarda, tylko mówię jakoś mi się te ścieżki pod driverem nie podobają w porównaniu z tym przykładowym, dlatego bardzo bym chciał, aby ktoś rozwiał moje wątpliwości czy płytka stworzona przeze mnie jest dobrze czy też nie 🙂.

To zrób tą płytkę jeszcze raz tak jak to wygląda na tym kursie 😃

A jak chodzi o sprawdzenie, czy jest dobrze to sprawdź DRC i ERC. (czy jakoś tak)

Wolfik, przesuwając ścieżki w ten sposób robisz bałagan na płytce. Weź je ładnie poprowadź zakręty pod kątem 45°, a to skrzyżowanie na środku pod mostkiem to jest coś ohydnego. Jeśli uważasz, że co ja gadam to otwórz sobie dowolny układ elektroniczny i zobacz jak tam ścieżki są poukładane. Staraj się wzorować na tym co jest dobre, a nie robić jak mi się podoba.

No dobrze, tylko nadal pytam o to samo 😋

To jest przykładowe, a to jest moje:

Ta sieć pod driverem mnie totalnie zastanawia, bo u mnie takiego efektu nie potrafię osiągnąć.

Wolfik

I na tej pierwszej i tej drugiej płytce jest to samo. Po prostu na pierwszej jest rozlana masa na drugiej są zwykłe połączenie. W V. punkcie tego artykułu masz wszystko wyjaśnione.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...