Skocz do zawartości

Aunav.NEXT zbada porzucony bagaż

Domol

Pomocna odpowiedź

Ile razy będąc na lotnisku słyszeliście komunikat o niepozostawianiu bagażu bez opieki? Potem następują groźby o skonfiskowaniu i zniszczeniu go na koszt właściciela. Zastanawialiście się kiedyś jak ochrona bezpiecznie sprawdza, co jest w takiej walizce? Przecież nie wzywają posiłków do każdej takiej akcji…

Z pewnością robot znajdzie też zastosowanie gdzie indziej niż tylko na lotniskach

Niestety, nie mam pojęcia jakie mają do tego procedury. Ale wiem za to, jak będą mogli sobie z tym niedługo radzić. Pracę ułatwi im robot Aunav.NEXT firmy Proytecsa. Robot potrafi zwalczyć zagrożenie spowodowane np. przez produkty nuklearne, niebezpieczne biologicznie czy chemicznie itp. Co więcej, jest to pierwszy robot na rynku, który posiada 2 zsynchronizowane ze sobą ramiona. Wyposażony jest w system nawigacji, który w razie utraty łączności z bazą umożliwia mu powrót do miejsca startu operacji.

Dobry filmik, na którym zobaczycie wiele detali

Aunav.NEXT potrafi udźwignąć nawet 200 kg i obracać się o 360 stopni. Dodatkowo wyposażony jest w całą gamę czujników, potrafi szybko rozbroić bombę i wjechać po schodach, których nachylenie nie przekracza 45 stopni. Nieźle, nie sądzicie? Jak zapewniają inżynierowie - jest w stanie poradzić sobie z prawie każdym terenem i środowiskiem, nic go nie zatrzyma.

Jak sądzicie, kiedy takie cudo będzie można oglądać na lotniskach? Zostawilibyście bagaż bez opieki, żeby zobaczyć go w działaniu? Bo ja chyba bym zaryzykowała…

Źródło: http://www.ateneadigital.es

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.