Skocz do zawartości

Atmega128, zamiennik, inna obudowa?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, potrzebuje użyć Atmegi128, tylko z tym, że dopiero teraz zauważyłem, że

znajduje sie w obudowie SMD, a raczej wolałbym element przewlekany. Jakiego uC moge użyć jako zamiennik w innej obudowie?

Pomyśl - Atmega128 ma 64 wyprowadzenia, wszystkie wykorzystane. W DIPie znajdziesz nóg najwięcej 40. Z tego wynika że nie ma czegoś takiego.

Jedyne z czym możesz powalczyć to przejściówki TQFP<>DIP.

Napisz do czego ci to potrzebne, liczbę portów można zwiększyć przez układy na I2C, lub poprzez odpowiednie zatrzaski, a nie sądzę żeby potrzebne ci było aż tak dużo pamięci programu, procek z największą ilością pamięci programu w dip'ie to chyba ATMEGA644 64kB.

Dzieki za podpowiedzi. ;]

[ Dodano: 05 Sty 09 10:31 ]

abxyz ten moduł co podałeś z atmega128 chciałbym przenieść do Eagla,

jednak nigdzie nie znalazłem biblioteki. Znalazłem do protel'a, którego nie posiadam i

nawet nie mogę zobaczyć jak wygląda...

link

W sumie tak patrząc to wystarczyłoby dwa rzędy pinów w Eagle np con-lstb: MA16-02,
tylko, że akurat 16 nie ma...jest 17 i 18 ;/

Chyba, ze jest jakis program przenoszacy bliblioteke z Protel do Eagle?

• 1 miesiąc później...

poszukaj w lokalnych elektronicznych moze beda miec adaptery, mi sie udalo taka plytke dostac w lokalnym elektronicznym w poznaniu. Na allegro, tme tez napewno otrzymasz taka czesc

Masz takie złącze w bibliotece con-molex -> 87758-3216. A jak nie lubisz takiego układu pinów to zastosuj 2 * MA08-2 jeden za drugim.

Nie pojmuję dlaczego ludzie tak bardzo boją się smd:/ lutowałem m128 i nie sprawiło mi to najmniejszego problemu;) a chyba warto się nawet pomęczyć i uwalić np. 2 m128 niż kupować moduł za 100pln, gdzie normalna atmega128 kosztuję około 12pln'ow;)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...