Skocz do zawartości

Miniscope 1MHz

Pomocna odpowiedź

Mam tego samego Rigola i jestem zadowolony. Jak za cenę jest bardzo fajny.

Jedyny minus to brak możliwości robienia naprawdę precyzyjnych pomiarów. Mój ma szumy na poziomie kilku mV... mam drugi, stary analogowy oscyloskop, który ma szumy poniżej 1mV i do precyzyjnych układów analogowych nadaje się lepiej.

To co pokazuje OldSkull w ostatnim poście to tylko zabawka.. chociaż z drugiej strony dzięki analizatorowi stanów logicznych w cenie robi się już z tego przydatna zabawka, bo tak naprawdę większość będzie głównie wykorzystywała analizator. O ile ktoś nie wchodzi głęboko w analogówkę (a patrząc po tematach na forum rzadko kto to robi) to analizator będzie bardziej przydatny.

Zobaczymy. Pewnie jutro podejmę decyzję, prawie na dzieciątko, ale chyba zaryzykuję tego Rigola DS1052E z Allegro za 800zł. Możliwość zaoszczędzenia 400zł to jednak dużo. Wiem że jest ryzyko, ale już tak kupowałem falowniki (200zł na Allegro w sklepie 1000zł), więc zawsze sprawdzam sprzedającego, a wiem że oscyloskopy w ofercie są nowe, tylko że z 30 dniową gwarancją.

http://allegro.pl/oscyloskop-cyfrowy-rigol-ds1052e-50-mhz-i3818832165.html

Co do analizatorów stanów logicznych, no cóż jak dla mnie wystarczyłyby 8 kanałów, ale żeby łykał sygnały z sterowników PLC, czyli 24V, Takie urządzonko w pracy mogłoby mi się przydać.

BlackJack:

Jaki problem zbudować płytkę z dzielnikiem w postaci dwóch rezystorów + może jakiś bardzo mały kondensator? Zamieniasz 24V na 5V i sprawa gotowa.

Musisz tylko pamiętać o zachowaniu odpowiednich timingów, czyli żeby te rezystory z pojemnością wejścia + ew. dodanym kondensatorem nie zbudowały zbyt wolnego filtru RC.

Spróbuję na moim PICKIT, programator ma prosty analizator stanów logicznych, na pokładzie, o czym zapomniałem no.

177930-4.png

[edit]

Panowie pomożecie ? Aby skorzystać z tego programu trzeba odpowiednio podpiąc programator do ukladu badanego, mniemam przelotkę zrobić. Tak wygląda schemat sekcji wyjściowej programatora.

Natomiast nie wiem czy dobrze czytam wskazówki, z tego dokumentu.

GND - wiadomo do masy badanego ukladu.

VCC - ?? no właśnie trzeba tam podać nap. zasilania ?

resztę jak dobrze czytam i rozumiem, lepiej puścić przez bramkę Smitcha. czyli np. 40106

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...