Skocz do zawartości

Działająca Atmega8 nie wykonuje programu

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć

Mam taki problem:

Zlutowałem układ na płytce uniwersalnej, mam podłączoną Atmege8 - MkAvrCalculator normalnie wykrywa mi uC i mogę ją zaprogramować. Dodam, że cały układ działał w 100% na płytce stykowej. Kłopot polega na tym, że na płytce uniwersalnej Atmega nie realizuje programu czyli nie świeci diodą podłączoną do PC5 o pracy pozostałych elementów nie wspominam, bo od początku działania programu powinna świecić dioda na PC5. Mierzyłem miernikiem i na PC5 napięcie wynosi 0V . Czyli procesor nie wystawia mi '1' .

Dodam jeszcze, że zauważyłem, że na pozostałych nieużywanych i niepodpiętych wyjściach PC3 - 0 mam ~0.70V .

kod programu jeśli będzie potrzebny: http://wklej.org/id/1231688/

świecenie diodami odbywa się w przerwaniu(sam koniec kodu)

Liczę na jakieś wskazówki, gdzie szukać błędu.

Komentarz dodany przez: Treker

Kod programu proszę wklejać w posty, w tagach [ CODE ].

Skoro układ działał wcześniej na płytce stykowej to zapewne masz zimne luty albo błąd w montaży najlepiej wrzuć zdjęcia płytki...

wiem, ze zaleca sie wrzucać zdjęcia na forumowy serwer ale zrobiłem ich ponad 10 po ponad 2.5MB, bo zależy mi na jakości więc możesz je przeglądnąć tutaj: http://imgur.com/a/TpSgG

*jeśli jest to problem, moge pogorszyć jakość i wrzucać na forum.

Komentarz dodany przez: Treker

Myślałem, że padnę... To jest zrobione strasznie ! Masz nie poprzycinane nóżki więc możesz mieć gdzieś jakieś zwarcie. Luty wyglądają tragicznie a po za tym naprawdę musiałeś używać łączówek do płytek stykowych ? Przecież one są strasznie drogie następnym razem kup metr skrętki komputerowej rozbierz ją z izolacji i będziesz miał dużo kolorowych kabelków do połączeń... Zrób to jeszcze raz ale porządnie bo szukać w tym błędu to bezsens...

ok. wgrałem inny program świecący diodami i piszczący buzzerem i zadziałało.

Mój pierwotny program zadziałał po wyciągnięciu czujnika HC-SR04... czyli wiem już, że układ chyba jest zlutowany poprawnie(?)

Teraz nie wiem dlaczego po wpięciu czujnika do układu... inne elementy nie działają, a atmegę mogę programować.

może ktoś pomoże dojść do przyczyny na podstawie schematu?

Sprawdź czy nie ma żadnych zwarć między zasilaniem, a wpinanym czujnikiem.

Zmierz napięcie przed i po wpięciu czujnika. Takie same pomiary wykonaj dla prądu. Może masz źle podłączony czujnik, robi się w nim małe zwarcie. Wtedy pobierany jest duży prąd, który nie pozwala na prace pozostałych elementów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...