Skocz do zawartości

Problem z mostekim

Byciek94

Pomocna odpowiedź

witam, wczoraj podczas uruchomiania moje minisumo, spowodowałem spięcie i coś się zadymiło 😃. sprawdziłem uC i wszystko wygląda ok,(wykonuje swoje polecenia)

problem mam z mostakmi H ponieważ napiecie do nich wchodzi z uC ale już nie wychodzi(na jdenym niby jest jakies 5V ale po podłączeniu silnika nic się nie kręcie-nie wiem może za duże obciązenie) tu moje pytanie czy mostek H może sie spalić podczas spięcia/?? czytałem gdzieś że mostki H maja wewnętrznie wbudowane jakies rezystory zabezpieczające własnie przed spięciem . Nie wiem czy to wina mostków czy moze problem jest gdzies indziej. SIliniki sprawdzałem na sucho i chodza dobrze. moj mostek to TB6612FNG.. Prosze o pomoc

i coś się zadymiło

Tym czymś był mostek ? Jeśli tak to nie ma tematu uwaliłeś go .Chyba że korzystasz z modułu ma on wbudowany mosfet zabezpieczający przed odwrotną polaryzację może to on uległ uszkodzeniu ?

Jeśli sprawdzisz miernikiem i wszystkie połączenia do mostka są poprawne (sterowanie, PWM, zasilanie, włączenia mostka), a na wyjściu brak sygnału, to wymień mostek 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Kupiłem nowe mostki i podczas wymiany zuwazyłem że podczas spięcia popaliły mi sie ścieżki;/ z racji z tego że jest to element SMD te sciezki sa dosyć cienkie 🙁 Zna ktoś jaki sposób na naprawienie tych spalonych scieżek?? z góry dziękuje za pomoc 🙂

To czy się da to naprawić zależy od Twoich umiejętności, oraz skali zniszczeń. Najlepiej jak byś pokazał fragment płytki, na którym są te rozerwane ścieżki. No i jeszcze jedna sprawa, ile tych ścieżek się zniszczyło? Czy one bezpośrednio przylegają do siebie, czy są między nimi jakieś "zdrowe" ścieżki?

Ja kiedyś musiałem coś podobnego robić. Ok. 5mm od miejsca uszkodzenia zeskrobałem soldermaskę pilnikiem modelarskim, następnie w to miejsce przylutowałem tzw. kynar, następnie analogicznie postąpiłem z drugiej strony urwanej ścieżki. A ponieważ inne ścieżki nadal znajdowały się pod soldermaską, miałem niewielkie ryzyko zwarcia.

Aha, i wiesz jaka była przyczyna uszkodzenia? Płytkę masz poprawnie zaprojektowaną?

sciezek przerwalo mi około 5 i raczej nie sa one bezposrdnio koło siebie. Płytka jest dobrze zaprojektowana bo robot działał tlyko odwrotnie baterie podłaczyłem a bezpiecnzika nie miałem 😃

Co do przerwanych płytek to nie sa one przerwane w tkai typowy sposób, pp wypaliło mi koncówki tych sciećek które wchodziło do mostka więc brakuje tylko małego kawałeczka ale przez to nie moge mostka przylutowac ;/

No to chyba jest to do naprawienia. Przylutuj te nóżki które jesteś w stanie, następnie zeskrob trochę soldermaski pilnikiem ze zdrowych części uszkodzonych ścieżek, a na końcu przylutuj za pomocą kynaru nieprzylutowane piny mostka z odsłoniętymi ścieżkami. Jak to jest naprawdę krótki fragment, to może nawet dasz radę to zrobić odciętymi końcówkami od rezystorów THT. Myślę że wszystko będzie ok 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.