AWE Napisano Styczeń 23, 2014 Udostępnij Napisano Styczeń 23, 2014 Ponieważ jest to mój pierwszy post chciałbym się przywitać. Moją pasją jest astrofotografia a informatyka to mój zawód. Całkiem niedawno zainteresowałem się mikrokontrolerami szczególnie z tymi na platformie Andruino. Ponieważ uprawianie mojego głównej pasji jest uzależnione od dobrej pogody chciałbym zautomatyzować swoje obserwatorium. W tej chwili jest ono w trakcie projektowania, budowę zacznę już wiosną . Obserwatorium będzie posiadało odsuwany dach sterowany automatycznie. Wewnątrz znajduje się teleskop sterowany komputerem. Przepraszam za tak długi wstęp ale już przechodzę do sedna. Obserwatorium i teleskop jest sterowany poprzez komputer ale sprzęt może ulec awarii. Problem występuje gdy teleskop znajduje się w położeniu do obserwacji i wtedy jeżeli dach zaczął by się zamykać zmiażdżył by teleskop. Oczywiście w normalnej sytuacji wydaję komendę do teleskopu „zaparkuj” i dopiero wtedy mogę zamknąć dach. Muszę mieć niezależny układ do sprawdzenia w jakim położeniu znajduje się teleskop i dopiero wtedy gdy oba układy potwierdzą zaparkowanie wtedy mogę zamknąć dach. I ty się rodzi pytanie jaki czujnik mogę użyć aby odczytać położenie teleskopu. Potrzebuję dwa kąty Azymut (odchylenie od północy) i deklinację odchyłkę od pionu. Czujnik będzie zamocowany na teleskopie i powinien pokazywać na „co patrzy teleskop”. Zastanawiam się nad czujnikiem „MinIMU-9 v2 - akcelerometr, żyroskop i magnetometr - moduł Pololu”. Ale mam wątpliwości. Co do azymutu magnetometr powinien wystarczyć. Mam wątpliwości do akcelerometru i żyroskopu. Jeśli dobrze rozumiem działanie tych przyrządów pomiarowych to mierzą one przyśpieszenia. I tu jest problem teleskop zmienia swoje położenie bardzo wolno mniej więcej 1 obrót na 24 godziny więc przyśpieszenia są śmiesznie niskie. Czy taki czujnik potrafiłby odczytać położenie? Może są inne czujniki które sprawdziły by się w tym przypadku? Dziękuję za pomoc i przepraszam za dłużyznę AWE Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
MirekCz Styczeń 23, 2014 Udostępnij Styczeń 23, 2014 Na akcelerometr działa jeszcze coś takiego jak grawitacja. Jak na teleskop nie działają żadne przyśpieszenia (lub jak w Twoim wypadku są bardzo małe) to akcelerometr wskazuje wektor grawitacji, więc wiesz jak bardzo teleskop jest odchylony do góry/dołu. To w zupełności wystarczy do określenia jego odchylenia od pionu. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Styczeń 23, 2014 Udostępnij Styczeń 23, 2014 Akcelerometr widzi też przyśpieszenie ziemskie, więc jeżeli do tubusa przymocujesz taki mający co najmniej dwie osie, to dostaniesz sin i cos deklinacji jakbyś miał tam ciężarek na sznurku 🙂 EDIT: Mirek, znów pisaliśmy razem 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
AWE Styczeń 23, 2014 Autor tematu Udostępnij Styczeń 23, 2014 To znaczy że nie potrzebuję żyroskopu tylko wystarczą akceleromet i magnetometr. Dokładność pomiaru która mi wystarczała to do 2 stopni. Pozdrawiam AWE Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »