Skocz do zawartości

Jaki wybrać czujnik położenia

AWE

Pomocna odpowiedź

Ponieważ jest to mój pierwszy post chciałbym się przywitać. Moją pasją jest astrofotografia a informatyka to mój zawód. Całkiem niedawno zainteresowałem się mikrokontrolerami szczególnie z tymi na platformie Andruino. Ponieważ uprawianie mojego głównej pasji jest uzależnione od dobrej pogody chciałbym zautomatyzować swoje obserwatorium. W tej chwili jest ono w trakcie projektowania, budowę zacznę już wiosną . Obserwatorium będzie posiadało odsuwany dach sterowany automatycznie. Wewnątrz znajduje się teleskop sterowany komputerem.

Przepraszam za tak długi wstęp ale już przechodzę do sedna. Obserwatorium i teleskop jest sterowany poprzez komputer ale sprzęt może ulec awarii. Problem występuje gdy teleskop znajduje się w położeniu do obserwacji i wtedy jeżeli dach zaczął by się zamykać zmiażdżył by teleskop. Oczywiście w normalnej sytuacji wydaję komendę do teleskopu „zaparkuj” i dopiero wtedy mogę zamknąć dach. Muszę mieć niezależny układ do sprawdzenia w jakim położeniu znajduje się teleskop i dopiero wtedy gdy oba układy potwierdzą zaparkowanie wtedy mogę zamknąć dach.

I ty się rodzi pytanie jaki czujnik mogę użyć aby odczytać położenie teleskopu. Potrzebuję dwa kąty Azymut (odchylenie od północy) i deklinację odchyłkę od pionu. Czujnik będzie zamocowany na teleskopie i powinien pokazywać na „co patrzy teleskop”. Zastanawiam się nad czujnikiem „MinIMU-9 v2 - akcelerometr, żyroskop i magnetometr - moduł Pololu”. Ale mam wątpliwości. Co do azymutu magnetometr powinien wystarczyć. Mam wątpliwości do akcelerometru i żyroskopu. Jeśli dobrze rozumiem działanie tych przyrządów pomiarowych to mierzą one przyśpieszenia. I tu jest problem teleskop zmienia swoje położenie bardzo wolno mniej więcej 1 obrót na 24 godziny więc przyśpieszenia są śmiesznie niskie.

Czy taki czujnik potrafiłby odczytać położenie?

Może są inne czujniki które sprawdziły by się w tym przypadku?

Dziękuję za pomoc i przepraszam za dłużyznę

AWE

Na akcelerometr działa jeszcze coś takiego jak grawitacja. Jak na teleskop nie działają żadne przyśpieszenia (lub jak w Twoim wypadku są bardzo małe) to akcelerometr wskazuje wektor grawitacji, więc wiesz jak bardzo teleskop jest odchylony do góry/dołu. To w zupełności wystarczy do określenia jego odchylenia od pionu.

• Pomogłeś! 1

Akcelerometr widzi też przyśpieszenie ziemskie, więc jeżeli do tubusa przymocujesz taki mający co najmniej dwie osie, to dostaniesz sin i cos deklinacji jakbyś miał tam ciężarek na sznurku 🙂

EDIT: Mirek, znów pisaliśmy razem 🙂

To znaczy że nie potrzebuję żyroskopu tylko wystarczą akceleromet i magnetometr. Dokładność pomiaru która mi wystarczała to do 2 stopni.

Pozdrawiam

AWE

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.