Skocz do zawartości

Problem USB ASP

Gonczor

Pomocna odpowiedź

Witam wszystkich, jako że to mój pierwszy temat, mam nadzieję, że nie przeoczyłem niczego podczas poszukiwania i dałem do dobrego działu.

Jakiś czas temu kupiłem programator USB ASP (konkretnie chodzi o ten model ) i chciałem się nim zacząć bawić, problem polega na tym, że komputer go w ogóle nie widzi-nie zapala się dioda od "POWER". Próbowałem podłączyć go do wszystkich portów usb, jakie mam w komputerze zarówno na Windowsie, jak i na Ubuntu, sprawdziłem podłączenia wyjść, pobrałem i zainstalowałem sterowniki ze strony fischl.de i komputer zachowuje się tak, jakbym w ogóle niczego nie podłączył. Jedyne porady, jakie znalazłem dotyczyły problemów z instalacją sterowników itp. Czy ktoś miał już taki problem i wie, gdzie szukać rozwiązania? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Zainstaluj Extreme Burner AVR ma on wszystkie sterowniki wbudowane (po prostu wtykasz USBasp do port instalujesz i można programować 🙂 ) Co do tego że nie świeci się dioda Power czy na pewno odpowiednio ustawiłeś zworki zasilania ?

Aby ten programator zasilać z USB ~5V to musisz zewrzeć jumperkiem pin J3.

J3 - Supply target - Założona zworka J3 powoduje zasilanie programowanego układu z portu USB (ok. 5V)

Nawet w PDF'ie pisze co zrobić ze zworką J3.

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Wydawało mi się, że oznacza to zasilanie programowanego kontrolera z komputera a nie samego programatora. No niemniej niewiele zmieniło założenie jej.

Dobra, chyba za głupi na te instrukcje jestem 😃 Trzeba było podłączyć do zasilania zewnętrznego, a nie jak byłem święcie przekonany, że pójdzie z portu USB. Dzięki aixI, dioda się pali, sterowniki się zainstalowały, zaczynam zabawę z nauką programowania.

Ja mam podobny wręcz identyczny i mi działa z portu usb. sprawdź dwa piny miernikiem czy jest napięcie na wtyczce "chyba te po bokach" a jak będzie to tam gdzieś jest bezpieczni sprawdź go.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.