Skocz do zawartości

Sterowanie silników poprzez L293D bez Atmegi

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, szukałem na forum opcji podłączenia silników do sterownika L293D i sterowanie poprzez niego obrotami silnika, ale tylko w "przód" bądź w "tył", ale niestety znalazłem tylko pcje z programowaniem przez Atmegę.

Czy jest sposób, abym podłączył dwa silniki do mostka i sterował kierunkiem obrotu za pomocą dwóch przycisków (jeden silnik - dwa przyciski, jeden odpowiadający za kręcenie w "przód" drugi w "tył")?

Będą to silniki znajdujące się w mechanicznym ramieniu (nie mojej konstrukcji), które dostałem, ale ze sterowaniem przez komputer (przez co totalnie nie czuje w nim niczego swojego ;/), dlatego chciałem zmienić na sterowanie bardziej manualne, bez programowania (co w późniejszym czasie oczywiście ulegnie zmianie.)

Za wszelką pomoc z góry serdecznie dziękuję.

Widziałem go, tylko nie do końca wiem, w które miejsce mam "podpiąć" moje przyciski, które mają dwa wyjścia, a na tym schemacie jest "coś" co ma wyjścia 2 plus PWM. Niestety w moim kształceniu indywidualnym nie dotarłem jeszcze do tych zagadnień.

Nie musisz do tego używać mostka. Wystarczy, że dwa przyciski typu SPDT (przełączne) odpowiednio podłączysz do silnika, do plusa i do masy zasilania. Jeden będzie kręcił w jedną stronę a drugi w drugą. Oba puszczone lub oba wciśnięte - silnik stoi, proste 🙂

Dzięki wielkie, jak tylko podłączę to powiadomię czy zadziałało (Nooo chyba, że średnio Cię interesuje, czy komuś pomogłes 😋).

To nie jest potwierdzone ale wydaje mi się że się zwarcie zrobi, w tym temacie coś tak pisało ale mogę się mylić bo po łebkach przeglądałem.

Pisze z telefonu.

Masz rację, mylisz się.

Nikt Cię tu nie goni, jeśli coś przeglądasz "po łebkach" i masz coś "niepotwierdzone", to potwierdź to sobie zanim wystukasz, choćby i na telefonie taką "poradę".

Czy po chwili namysłu rozumiesz, dlaczego żadne zwarcie tu się nie zrobi?

Pudło, czytaj ponownie. To nie jest wyścig na czas, a masz wreszcie szansę to zrozumieć raz na zawsze.

Zacznij od zasady działania mostka H, popatrz na schemat blokowy układu L293 i zastanów się czym sterujesz za pomocą wejść A. Przecież nie pojedynczymi tranzystorami mostka.

Wiem domyśliłem się przed chwilą.

Przeczytałem że diody coś tam zabezpieczają i zaraz odpowiedziałem.

Mam nadzieję że więcej się nie ośmieszę.

To w stanie spoczynku obydwa wyjścia są ściągane do masy?

Więc po podaniu + na obydwa wejścia, to na obydwóch wyjściach będzie +?

@up do plusa.

Znalazłem winowajce moich błędów "zapewne ją źle rozumie ten tekst "

Dla mostka można rozpisać tabelę prawdy, czyli co się dzieje na wyjściu przy danych stanach na wejściach. Dla połówki 293 wygląda ona następująco ( kierunki są umowne zależnie od podłączenia silnika ): A B Wyj. 0 0 Stop 0 1 Prawo 1 0 Lewo 1 1 Stan zabroniony Chyba wszystko w tabeli jest jasne. Jedynie opisze sytuację gdy mamy dwie "1" . Podając napięcie na oba punkty otwierają się T1 i T2 i przez to też T3 i T4 i następuje piękne zwarcie.

Ta tabela jest do "293" więc pewnie chodzi o l293, i dlatego napisałem że nie wolno wciskać dwóch guzików na raz.

Zaś bez zastanowienia pomyślałem że jeśli mówisz że można wciskać to połączyłem to razem i skoro l293 nie można wciskać a l293d można, to to muszą być diody.

Zaś znalazłem schemat blokowy i mi wyszło całkiem coś innego.

Dlatego przydało by mi się żeby ktoś mi to wytłumaczył jak to się ma do tego cytatu.

Facz w takim razie coś źle łącze, bo daje do plusa i nie działa :/ No nic jutro popróbuję, na tę chwilę dzięki za zainteresowanie i wszelką pomoc 🙂!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...