mlynarz5c Napisano Luty 25, 2014 Udostępnij Napisano Luty 25, 2014 Witam,Zaczalem budowac swojego pierwszego robota, ktory bedzie zdalnie sterowany np komorka. Mam nastepujacy problem, otoz: komunikacja Atmegi32 z komputerem za pomoca przejsciowki jak najbardziej dziala, tak wiec rozumiem ze kod od strony programowania dziala jak nalezy, inaczej jednak jest juz z BTM-222. Podlaczam go do zasilania a Piny crosuje tzn, Rx z Tx a Tx btm'a z Rx procka. Program taki sam jak z komunikacja z komputerem, na podlaczonej komorce wyswietlaja sie dziwne znaki, moze nie krzaczki ale same zera i jakis znak. Ok, no to mysle ze to rozkalibrowany procek, idac za podrecznikiem Pana Miroslawa Kardasia, ksiazka o podstawach programowania firmy atnel wgralem do niego przydatny kod do kalibracji rejestru OSCALL ktorego nie moge tutaj zamiescic, ale z pewnoscia wiekszosc z was juz go dobrze zna. Wynik? Taki sam z tym ze teraz moge to nazwac krzaczkami, nic nie zrozumialego same dziwne znaki zostaja odebrane, tutaj tez dodam ze ow kod dziala z komputerem na kablu. Prosilbym Panstwa o pomoc gdyz siedze nad tym kilka miesiecy i nie wiem co robic. Dodam ze kiedys mi to juz dzialalo moglem zdalniesterowac a nawet jezdzic moja platforma, potem na chwilke odlozylem projekt w kat i jak powrocilem do prac to takie mnie niespodzianki natrafily. P.S. Przepraszam ze tak bez polskich liter, ale ostatnio kupilem sobie nowa klawiature i cos mi na linuksie nie dzialaja poki co polskie znaki. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ProeXtreme Luty 25, 2014 Udostępnij Luty 25, 2014 Sprawdź czy prędkości transmisji są wszędzie jednakowe. BTM222 standardowo pracuje na 19200. Pozmieniaj wszystko na tą prędkość to powinno zacząć śmigać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mlynarz5c Luty 25, 2014 Autor tematu Udostępnij Luty 25, 2014 Predkosc uart'u jak i pracy atmegi jest poprawnie skonfiguorwana, dodam ze z komputerem dziala. Czy to bedzie spalony nadajnik bluetooth? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ProeXtreme Luty 25, 2014 Udostępnij Luty 25, 2014 Jaką masz ustawioną prędkość? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
mlynarz5c Luty 25, 2014 Autor tematu Udostępnij Luty 25, 2014 9600, Tak jak u Pana Mirosława Kardasia. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ProeXtreme Luty 25, 2014 Udostępnij Luty 25, 2014 Zmień prędkość we wszystkich urządzeniach na 19200 i ponownie wykonaj testy. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mlynarz5c Luty 25, 2014 Autor tematu Udostępnij Luty 25, 2014 Nie no kolega jest cudotwórcą 😃 Działa, widocznie we wcześniejszych bibliotekach miałem tak samo a na przestrzenie czasu się skasowały a przywróciłem domyślne, nie skonfigurowane, nie wpadłem na to bo mylił mnie fakt że po kablu na tej prędkości działa. Jeszcze raz bardzo dzięki. Temacik można zamknąć. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »