Skocz do zawartości

Transmisja szeregowa USBasp

adi1525

Pomocna odpowiedź

Na początku chce powiedzieć, że pracowałem na arduino. Po pewnym czasie przestał działać, więc zbudowałem USBasp i chciałem się dowiedzieć, jak używać transmisji szeregowej. Fajnie by było gdyby także biblioteka "Serial" z ardunio działała.

Czy konwenter USB-RS232 to jedyny sposób ??

Jak to jest rozwiązane w Arduino ?

Jeśli nie masz rsa w kompie to bez konwertera się nie obejdzie jeśli chcesz go używać. A w arduino o tego są chyba potrzebne piny RxD i TxD(chyba że się mylę, nie jestem pewien) i z tego co mi się wydaję to nie są wyprowadzone i trzeba się dolutować.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

A arduino Uno ?? ma jedną atmege, która programuje, w której 2 wyjścia są jako Tx i Rx czyli jest jednocześnie programatorem i konwerterem na rs232 i drugą, już którą się programuje.

To w takim razie muszę mieć osobno konwerter np w atmega 8 i osobno USBasa, czy mogę mieć to w jednym mikrokontrolerze ??

Właśnie z tego co piszą to chyba ma ft232, albo to jest programowo rozwiązane w atmedzie, która programuje.

Udało mi się zrobić konwerter RS232 na USB, mam sterowniki oraz wirtualny port. Tylko gdy podłączam piny konwertera RxT i TxD do pinów atmegi zaprogramowanej to nie działa mi komunikacja. Oczywiście przewody są skrosowane, trzeba coś dodatkowo podłączyć ??

Oczywiście przewody są skrosowane, trzeba coś dodatkowo podłączyć ??

Tak, masę. A w arduino procki mają wgrany bootloader umożliwiający programowanie przez RS232.

No więc podłączyłem wszystko, przez max232 do RS232 i działa. Programuje Atmege przy użyciu bibliotek Arduino, ale chciałbym się przesiąść na Atmega16, które Arduino nie obsługuje. Możecie mi wysłać jakiś prosty program, który wyświetla na ekranie cokolwiek?? Wiem że powinienem się uczyć od podstaw, ale chce tylko programik, który sprawdzi mi Atmege 16 a potem już będę zaczynał. Pisze w programie AtmelStudio. Dzięki 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.