Skocz do zawartości

Dobór mostka H

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
składam właśnie swojego pierwszego dużego robota, jestem na etapie skupowania części do jego platformy mobilnej która będzie napędzana czterema silnikami DC: silnik

Mój problem polega na tym że nie wiem jaki mostek H dla nich zastosować. Wolałbym układ scalony niż samemu go budować 😉 Myślałem nad układami typu VNH7013XPTR-E oraz VNH3SP30 ale to są, z tego co zrozumiałem, jedno kanałowe sterowniki.

Jeżeli ktoś ma jakieś własne doświadczenie z sterowaniem tych silników to prosiłbym o jakieś wskazówki 😃

Tylko on jest jednokanałowy, obsługuje tylko jeden silnik a ja ich mam 4 więc potrzebował bym aż 4x VNH3SP30. Chyba że masz na myśli żeby podpiąć pod jeden dwa silniki równolegle tylko czy wtedy zamiast 6V na silnik nie będę miał 3V?

A to już zależy od tego jak sobie sterowanie silnikami wymyśliłeś. Jeśli planujesz 4 niezależne napędy (co może być fajną zaletą tego podwozia), to musisz mieć 4 mostki. Jeśli dopuszczasz tylko 2 kanały lewy-prawy, to dwa tak duże mostki na 4 silniki wystarczą.

Ludzie już dawno wymyślili jak podłączyć kilka odbiorników do jednego źródła tak, by każdy widział pełne napięcie. Najlepszy przykład masz w żyrandolu. Gdy włączasz żarówkę to zwykle świeci ładnie z pełnych 230V a gdy włączysz drugą to co się dzieje? Czy każda pracuje wtedy ze 115V i jasność spada im o ponad połowę czy może jednak z 230V i jest nawet widniej niż poprzednio? Sprawdź wieczorem - może z trzema?

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...