Skocz do zawartości

[Bascom] Atmega8l, po zwarciu dziwnie się zachowuje. Frytka?

Gunslinger

Pomocna odpowiedź

Witam. Wiem że to program głównie o robotyce, ale macie wiele wspólnego z programowaniem. Wreszcie załatwiłem sobie programator i atmegę8l, więc wziąłem się do roboty. Przygotowałem program i schemat (kod1, schemat1) i po podłączeniu nie działał. W 5s tak się nagrzał, że parzył. Okazało się że przylutowałem środkowe piny na odwrót (po złych stronach) AVCC, VCC i GDN. Po poprawieniu sprawdziłem, dalej nic. Chciałem sprawdzić czy zrobiłem z procka frytkę, więc przygotowałem możliwie najprostszy schemat (scheamt2, kod2). Efekt, zamiast co 0.5s miga co ok. 4.5s. Czy to oznacza, że uwaliłem procka?

schemat2.thumb.png.b20df7915f8ab9922ccefc0fb6b0f3e4.png

schemat1.thumb.png.74bb41bbf11aece27cf7f77e97e50f8c.png

kod2.txt

kod1.txt

1. Dioda powinna zazwyczaj posiadać rezystor ograniczający prąd (schemat2)

2. Skoro coś działa to nie uwaliłeś kompletnie procesora i prawdopodobnie masz źle ustawiony zegar w programie (albo źle ustawiłeś fusebity do oczekiwanego w programie zegara).

3. Po takim podłączeniu i przegrzaniu procesora trudno powiedzieć co się mogło stać, ale generalnie wszystko od kompletnego spalenia układu poprzez uszkodzenie pojedyńczych pinów czy peryferiów przez pogorszenie parametrów peryferiów (np. dokładnośći ADC czy wew. źródła napięcia odniesienia) po absolutnie nic.

Na wszelki wypadek zakup inny procesor i w razie poważnych problemów ze zrobieniem czegoś jednak użyj nowego procesora. Najgorzej jest stracić wiele godzin na takiej głupocie.

Koledzy z elektrody podpowiedzieli mi o Fuse bitach, a brak rezystora zobaczyłem 2 min po napisaniu postu. Już wlutowany. Zrobię zmianę w kodzie, i poprawię połączenie. Jak skończę dam znać.

[ Dodano: 18-05-2014, 16:32 ]

Po zmianie na 1MHz zaczęło działać jak powinno. Rozwinąłem więc układ do V3. Efekt. Dioda podpięta do pinów 2 i 3 (podwójna dioda, wspólna anoda) świeci cały czas na oba kolory. Zero reakcji na włącznik. Gdzie popełniłem błąd?

Kod3.txt

schemat3.thumb.png.05289cde876bc51371c7ec9210256a4b.png

1. Nie znam Bascoma...

2. Z kodu wywróżyłem, że zapis 0b10000000 ustawia NAJWYŻSZY bit na 1, a nie najniższy, więc masz źle ustawione we/wy.

3. Masz lukę w kodzie... jak tylko naciśniesz przycisk to zrobisz toggle wyjść na diody... ale ponieważ przycisk nadal trzymasz (przez jakiś czas) to te diody będą się wł/wył. tak szybko, że nawet tego nie zauważysz - będą się palić stale.

4. Zupełnie pomijasz kwestię drgania styków itp. Lepiej gdybyś włącznik podłączył przez rezystor z kondensatorem, żeby zbudować mały filtr RC sygnału wejściowego na pin

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Co to za bzdety napisałeś.

poczytaj o instrukcji ON bo nie masz pojęcia do czego ona służy.

Tu masz program który zadziała

Config Timer1 = Timer , Prescale = 256
Enable Interrupts
Enable Timer1
On Timer1 Przerwanie

Do
  'głowan pętla programu
Loop

Przerwanie:
   Toggle Portb.2  ' procedura obsługi przerwania
return

Mam jeszcze pytanie. Jak zainstalować polski help? Pobrałem go, umieściłem w folderze w którym zainstalowałem bascom, i odznaczyłem to co kazali w opcjach. Po wciśnięciu help wywala mnie do pomocy online.

Jan Help to help, w tym co podałem też można wiele rzeczy znaleźć i się dowiedzieć.

Zgoda, tylko nie otwiera się z poziomu programu BASCOM.

[ Dodano: 24-05-2014, 19:42 ]

Mam jeszcze pytanie. Jak zainstalować polski help? Pobrałem go, umieściłem w folderze w którym zainstalowałem bascom, i odznaczyłem to co kazali w opcjach. Po wciśnięciu help wywala mnie do pomocy online.

Witam.

Ja zrobiłem tak:

Plik Bascavr należy umieścić w: C: lub D:/Program files/MSC Electronics/Bascom-AVR tam gdzie prgram Bascom.

Znajdującemu help'owi orginalnemu zmianiłem nazwę z Bascavr na Bascavr_s.

Polski help zostawiłem pod nazwą Bascavr bez .hlp i działa.

I wszystko w Opcjach zmieniłem tak jak pisano w poradniku.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.