Skocz do zawartości

Problem z sterownikiem serwomechanizmu i silniczka DC

pawo90

Pomocna odpowiedź

Witam,

Od jakiegoś czasu próbuję się uporać z pewnym projektem sterownika do dwóch serw modelarskich oraz do silniczka DC (Silniczek ten jest przerobionym serwem)

Jednak zacznijmy od początku, poniżej zamieszczam schemat układu:

Jak widać układ opiera się na układzie ATmega328P, serwo ma być sterowane wysokim stanem logicznym podawanym na złącze oznaczone BUTTON1_SERWO1 (lub BUTTON2_SERWO1), w tym celu używam instrukcji "if(bit_is_set(PINC, 0) { OCR1B = ...}"

Sprawdzilem analizatorem logicznym czy moj PWM jest w porządku i tak działa poprawnie...

Jednak w momencie zwarcia 5V do wejscia przycisku serwo wariuje... ktrótko mówiąc żyje własnym życiem, jestem pewien, że nie jest to wina kodu... bo kod zawiera jedynie inicjację PWM oraz zmianę wartości OCR1B tak aby zmieniać szerokość impulsu w PWM w zależności od tego czy podajemy na port 5V czy też nie...

Czy mógłby ktoś przejrzeć i powiedzieć mi czy mój schemat jest poprawny?

I ewentualnie powiedzieć gdzie szukać przyczyny?

Hmm, zasilanie wszystkich serw i układów z tego samego L7805, do tego raptem jeden kondensator po stronie 5V stabilizatora i jakieś 200nF przy zasilaniu procka. Brak rezystora podciągającego przy resecie. Nie wygląda to dobrze 😖

Skoro układ działa Ci dobrze dopóki nie podłączysz serwa, to powodem mogą być zakłócenia powodowane przez silnik serwa, które w efekcie mogą powodować resetowanie się ATmegi.

Na dobry początek, podciąganie resetu i jeśli masz jeszcze jakiś stabilizator na 5V, to wepnij go jako oddzielny stabilizator, z którego będziesz zasilał tylko serwa. To pozwoli Ci stwierdzić, czy winne są zakłócenia czy coś innego.

Jakie to są serwa? Bo jeśli standard, to skromne 1A z 7805 nie wystarczy Ci do zasilania dwóch serw i silnika, trzeba będzie znaleźć lepsze rozwiązanie. Jaki masz ten zasilacz 12V?

PS. Pardon, podciąganie resetu jest, nie zauważyłem tego przycisku. Ale temat stabilizatora pozostaje.

Są to 2 serwa Tower Pro SG51R a ten silniczek to również to serwo z tym ze przerobione na zwykly silniczek DC i jak widać ma być sterowane z mostka H.

Hmm w tej chwili mam podpięte serwo, i co jakiś czas słychać cichy dźwięk.... i serwo delikatnie dosłownie o części milimetrów drga w prawo lewo i potem znow chwila spokoju tak jakby miał jakieś dziwne skoki w zasilaniu.

Ogólnie gdy na twardo przypisuje mu wartości do OCR1A (czy tam B) to obraca się normalnie i zatrzymuje się też normalnie (z tym ze tak jak napisałem wyżej słychać delikatne drżenie silniczka i widać delikatne poruszanie się)

Jeśli mowa o tym rezystorze do resetu, to nie masz na myśli tego 10k? ktory jest na schemacie?

A zasilacz mam coś w ten deseń z tym, że jego moc to 9W:

http://www.maitland-shop.de/ebay/dir3.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.