Skocz do zawartości

Podzespoły elektronicze dla początkującego !

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam !

Jest to mój pierwszy temat na forum więc proszę o wyrozumiałość jeśli napisałem go w złym dziale 🙂 !

Otóż dopiero zaczynam zabawę z robotami , i jestem troszkę zagubiony bo chciałbym kupić odpowiednie rzeczy zaczynając od silniczków kończąc na multimetrze . Oczywiście chciałbym zacząć od światłoluba. Tutaj mam sprecyzowane wymagania i jest prosto znaleźć wszystko ale nie chcę robić 150 paczek tylko wolałbym się zaopatrzyć w produkty którymi mogę zrobić też inne roboty .

Czy mógłby ktoś mi pomóc w zaopatrzeniu się w "podzespoły" elektroniczne np. zrobić listę potrzebnych rzeczy do dobrego początku nie opierającego się tylko na budowie światłoluba (mam tylko lutownicę, cynę i kalafonię ) i polecić oczywiście sklep mam na ten cel od 80-100zł ?

Ps. Z góry przepraszam za podzespoły ale jestem w 2 kl. technikum informatycznego i nie wiem jak te części się nazywają xD

Pozdrawiam Klisiu117

Bardzo dobra lektura dla początkującego (szczególnie, że wybrałeś na start światłoluba):

https://www.forbot.pl/forum/topics20/przepis-na-robota-w-pelni-programowalny-line-follower-vt2356.htmhttps://www.forbot.pl/forum/topics20/dla-poczatkujacych-swiatlolub-jak-zrobic-robota-od-zoltodzioba-do-pierwszego-robota-vt1096.htm

Zrobienie robota z gotowego zestawu na początek będzie bardzo ciekawym doświadczeniem. Zestaw opisany w linku powyżej możesz dostać za niewielkie pieniądze w sklepie Bootland. Gdy uda Ci się go zrobić, dopiero myśl o kolejnych - zimna głowa i konsekwentne dążenie do celu pozwoli osiągnąć Ci sukces.

Przeczytałem całość artykułu bardzo dokładnie , problem jest taki że nie mam układu napędowego ani nie za bardzo wiem co kupić za silnik/i. Mógłby ktoś coś poradzić ?

Możesz kupić dwa serwa tower pro SG90 , są po ok 8zł sztuka na allegro, nadają się doskonale do napędu pierwszego robota. Wystarczy je przerobić na ciągłe obroty.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...