klisiu117 Napisano Grudzień 23, 2014 Udostępnij Napisano Grudzień 23, 2014 Witam ! Jest to mój pierwszy temat na forum więc proszę o wyrozumiałość jeśli napisałem go w złym dziale 🙂 ! Otóż dopiero zaczynam zabawę z robotami , i jestem troszkę zagubiony bo chciałbym kupić odpowiednie rzeczy zaczynając od silniczków kończąc na multimetrze . Oczywiście chciałbym zacząć od światłoluba. Tutaj mam sprecyzowane wymagania i jest prosto znaleźć wszystko ale nie chcę robić 150 paczek tylko wolałbym się zaopatrzyć w produkty którymi mogę zrobić też inne roboty . Czy mógłby ktoś mi pomóc w zaopatrzeniu się w "podzespoły" elektroniczne np. zrobić listę potrzebnych rzeczy do dobrego początku nie opierającego się tylko na budowie światłoluba (mam tylko lutownicę, cynę i kalafonię ) i polecić oczywiście sklep mam na ten cel od 80-100zł ? Ps. Z góry przepraszam za podzespoły ale jestem w 2 kl. technikum informatycznego i nie wiem jak te części się nazywają xD Pozdrawiam Klisiu117 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
camsonic Grudzień 23, 2014 Udostępnij Grudzień 23, 2014 Bardzo dobra lektura dla początkującego (szczególnie, że wybrałeś na start światłoluba): https://www.forbot.pl/forum/topics20/przepis-na-robota-w-pelni-programowalny-line-follower-vt2356.htmhttps://www.forbot.pl/forum/topics20/dla-poczatkujacych-swiatlolub-jak-zrobic-robota-od-zoltodzioba-do-pierwszego-robota-vt1096.htm Zrobienie robota z gotowego zestawu na początek będzie bardzo ciekawym doświadczeniem. Zestaw opisany w linku powyżej możesz dostać za niewielkie pieniądze w sklepie Bootland. Gdy uda Ci się go zrobić, dopiero myśl o kolejnych - zimna głowa i konsekwentne dążenie do celu pozwoli osiągnąć Ci sukces. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
klisiu117 Grudzień 23, 2014 Autor tematu Udostępnij Grudzień 23, 2014 Przeczytałem całość artykułu bardzo dokładnie , problem jest taki że nie mam układu napędowego ani nie za bardzo wiem co kupić za silnik/i. Mógłby ktoś coś poradzić ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Grudzień 24, 2014 Udostępnij Grudzień 24, 2014 Ile chciałbyś wydać na 2 silniki + koła? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
klisiu117 Grudzień 24, 2014 Autor tematu Udostępnij Grudzień 24, 2014 Około 40 zł +- 10zł Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
skmskm Grudzień 24, 2014 Udostępnij Grudzień 24, 2014 Możesz kupić dwa serwa tower pro SG90 , są po ok 8zł sztuka na allegro, nadają się doskonale do napędu pierwszego robota. Wystarczy je przerobić na ciągłe obroty. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »