Skocz do zawartości

Miniaturowy przekaźnik

Charvel

Pomocna odpowiedź

Witam,

jestem tu nowy i piszę swój pierwszy post, mam nadzieję, że we właściwym miejscu.

Mam następujący problem. Potrzebuję znaleźć przekaźnik o parametrach jak w linku:

http://www.tme.eu/pl/details/az850p2-5/przekazniki-elektromagn-miniaturowe/zettler/#

z tym, że jednosekcyjny, a przynajmniej mniejszy, najlepiej o połowę. Czy ma ktoś pomysł, co z tym zrobić?

Z góry wielkie dzięki,
Charvel

A może to wcale nie musi być przekaźnik elektromechaniczny? Napisz przede wszystkim na czym Ci zależy:

- izolacja galwaniczna między sterowaniem a obwodem wyjściowym i z jakiego powodu?

- co będziesz sterował: czy jakieś obwody mocy? AC czy DC? czy jakieś sygnały analogowe? pomiarowe? audio? video? jak duże poziomy?

- mały pobór mocy?

- praktycznie zerowa rezystancja wyjściowa i idealna liniowość?

- czas reakcji?

- bezgłośna praca?

Wymyślono całe mnóstwo elementów interfejsowych zastępujących przekaźniki i może nie być sensu szukać i płacić za jakiś unikalny model tylko dlatego, że nie wiesz o istnieniu taniego odpowiednika opto- lub czysto elektronicznego. Najważniejsze to odpowiedź na pytanie: co chcesz przełączać?

EDIT: Tak na szybko znalezione:

http://pl.farnell.com/imo-precision-controls/uc2-5nu/relay-dpco-5v/dp/1094055

http://pl.farnell.com/te-connectivity-axicom/im03ts/relay-dpdt-5vdc-2a-tht/dp/1175066?MER=i-9b10-00001422

Oba zajmują na płytce 60mm² a więc dokładnie dwa razy mniej niż Twój (126mm²) 🙂

Dla mnie to pytania trudne, mogę odpowiedzieć tylko na część:

- DC, sygnał analogowy, niewielki poziom

- mały pobór mocy,

- czas reakcji jak najszybszy,
- bezgłośna praca.

Tak naprawdę zapadła decyzja zastosowania tego przekaźnika, który jest w linku. Trzymam się nadziei, że jest coś mniejszego, co działa identycznie, może coś się znajdzie.

[ Dodano: 05-02-2015, 01:01 ]

A za linki dziękuję, rzeczywiście te części są mniejsze, przegadam to z elektronikiem moim.

No to do tego celu już od dawna są stosowane analogowe bramki transmisyjne. Produkowanych są setki typów takich układów i sam używałem wielu, w wielu konstrukcjach. On najprostszych "wyłączników" SPST, poprzez podwójne, poczwórne, multipleksery aż do matryc/pól krosowniczych typu 8in X 8out i więcej. Układy takie przełączają bezgłośnie (no jasne) sygnały analogowe w czasie poniżej kilkunastu ns więc są prawie milion razy szybsze od przekaźnika. Akurat w takim zastosowaniu, do przesyłania niewielkich sygnałów analogowych i to jeszcze sprzężonych AC (np. audio) przekaźnik jest ostatnią rzeczą po jaką bym sięgnął. Co oczywiście kilka razy mi się zdarzyło 🙂

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Tu masz trochę do wyboru:

http://www.analog.com/en/switchesmultiplexers/analog-switches/products/index.html

Nie rzucaj się od razu na głęboką wodę. Dobrze przemyśl swoje potrzeby i wybierz dokładnie to czego potrzebujesz. Przełączników analogowych jest dużo być może dlatego, że nie da się zrobić jednego idealnego.

W jakim sensie? Przekaźnik jest bistabilny, by nie trzeba było zasilać cewki gdy przełączamy bardzo rzadko. Tutaj do sterowania nie potrzebujesz mocy w ogóle, więc co za problem czy klucz analogowy jest załączony czy wyłączony? W każdym przypadku praktycznie nie pobiera prądu z zasilania a sterowany jest z procesora, który i tak "wie" jak go wysterować.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.