Charvel Napisano Luty 4, 2015 Udostępnij Napisano Luty 4, 2015 Witam, jestem tu nowy i piszę swój pierwszy post, mam nadzieję, że we właściwym miejscu. Mam następujący problem. Potrzebuję znaleźć przekaźnik o parametrach jak w linku: http://www.tme.eu/pl/details/az850p2-5/przekazniki-elektromagn-miniaturowe/zettler/# z tym, że jednosekcyjny, a przynajmniej mniejszy, najlepiej o połowę. Czy ma ktoś pomysł, co z tym zrobić? Z góry wielkie dzięki,Charvel Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Luty 4, 2015 Udostępnij Luty 4, 2015 A może to wcale nie musi być przekaźnik elektromechaniczny? Napisz przede wszystkim na czym Ci zależy: - izolacja galwaniczna między sterowaniem a obwodem wyjściowym i z jakiego powodu? - co będziesz sterował: czy jakieś obwody mocy? AC czy DC? czy jakieś sygnały analogowe? pomiarowe? audio? video? jak duże poziomy? - mały pobór mocy? - praktycznie zerowa rezystancja wyjściowa i idealna liniowość? - czas reakcji? - bezgłośna praca? Wymyślono całe mnóstwo elementów interfejsowych zastępujących przekaźniki i może nie być sensu szukać i płacić za jakiś unikalny model tylko dlatego, że nie wiesz o istnieniu taniego odpowiednika opto- lub czysto elektronicznego. Najważniejsze to odpowiedź na pytanie: co chcesz przełączać? EDIT: Tak na szybko znalezione: http://pl.farnell.com/imo-precision-controls/uc2-5nu/relay-dpco-5v/dp/1094055 http://pl.farnell.com/te-connectivity-axicom/im03ts/relay-dpdt-5vdc-2a-tht/dp/1175066?MER=i-9b10-00001422 Oba zajmują na płytce 60mm² a więc dokładnie dwa razy mniej niż Twój (126mm²) 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Charvel Luty 4, 2015 Autor tematu Udostępnij Luty 4, 2015 Dla mnie to pytania trudne, mogę odpowiedzieć tylko na część: - DC, sygnał analogowy, niewielki poziom - mały pobór mocy, - czas reakcji jak najszybszy,- bezgłośna praca. Tak naprawdę zapadła decyzja zastosowania tego przekaźnika, który jest w linku. Trzymam się nadziei, że jest coś mniejszego, co działa identycznie, może coś się znajdzie. [ Dodano: 05-02-2015, 01:01 ] A za linki dziękuję, rzeczywiście te części są mniejsze, przegadam to z elektronikiem moim. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Luty 5, 2015 Udostępnij Luty 5, 2015 No to do tego celu już od dawna są stosowane analogowe bramki transmisyjne. Produkowanych są setki typów takich układów i sam używałem wielu, w wielu konstrukcjach. On najprostszych "wyłączników" SPST, poprzez podwójne, poczwórne, multipleksery aż do matryc/pól krosowniczych typu 8in X 8out i więcej. Układy takie przełączają bezgłośnie (no jasne) sygnały analogowe w czasie poniżej kilkunastu ns więc są prawie milion razy szybsze od przekaźnika. Akurat w takim zastosowaniu, do przesyłania niewielkich sygnałów analogowych i to jeszcze sprzężonych AC (np. audio) przekaźnik jest ostatnią rzeczą po jaką bym sięgnął. Co oczywiście kilka razy mi się zdarzyło 🙂 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Charvel Luty 5, 2015 Autor tematu Udostępnij Luty 5, 2015 Dzięki straszne za pomoc, wygląda na to, że to mi załatwi sprawę 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Luty 5, 2015 Udostępnij Luty 5, 2015 Tu masz trochę do wyboru: http://www.analog.com/en/switchesmultiplexers/analog-switches/products/index.html Nie rzucaj się od razu na głęboką wodę. Dobrze przemyśl swoje potrzeby i wybierz dokładnie to czego potrzebujesz. Przełączników analogowych jest dużo być może dlatego, że nie da się zrobić jednego idealnego. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Charvel Luty 5, 2015 Autor tematu Udostępnij Luty 5, 2015 Jeden tylko szkopuł w sumie jest, muszą być bistabilne. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Luty 5, 2015 Udostępnij Luty 5, 2015 W jakim sensie? Przekaźnik jest bistabilny, by nie trzeba było zasilać cewki gdy przełączamy bardzo rzadko. Tutaj do sterowania nie potrzebujesz mocy w ogóle, więc co za problem czy klucz analogowy jest załączony czy wyłączony? W każdym przypadku praktycznie nie pobiera prądu z zasilania a sterowany jest z procesora, który i tak "wie" jak go wysterować. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »