Skocz do zawartości

Sterowanie wieloma silnikami - Arduino

Pomocna odpowiedź

Ok.

Podłączyłem swoją pompkę pod zasilanie 5V arduino (z USB). Z tego co przeczytałem, powinno ono dawać mniej więcej 450mA. Czy jeśli jestem zadowolony z pracy tego silnika (był tylko 1), to mogę zostać przy L293D?

• 2 tygodnie później...

Czy podobieństwo Twoich problemów polega na tym, że nie wiesz jak zrobić wiele wyjść z komputerka, jak działają rejestry przesuwające, jak działa SPI czy nie ogarniasz rysowania schematów, poprawnego projektowania zasilań, projektowania płytek czy chcesz spróbować mimo wszystko pociesznego napędzania mostków i silników z USB?

Autor tego wątku obiecał opisać dalsze kroki, ale sadząc z ostatniego postu (mostki L293 i 5V z USB..) chyba nic nie wyszło z ambitnych planów. Radzę założyć własny temat i zadać konkretne pytania.

marek1707, zdziwisz się jeszcze.

Ponadto jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem to nie wyśmiewaj tych co nie umieją elektroniki, bo nikt nie pisał o zasilaniu H z USB, tylko, że podłączyłem tam jeden silnik.

Jeśli tylko popchnie to Twój projekt do przodu, jest gotów dziwić się przez całe popołudnie 🙂 Z resztą mną się nie przejmuj. Jak rozumiem temat nie umarł i działasz - to super. Czekamy na dalsze wieści.

EDIT: OK, założyłem domyślnie, że nie marnujesz czasu na obserwacje jak to jeden silniczek pięknie się kręci z USB tylko, że robisz to po coś. No i wydało się oczywiste, że będziesz chciał tym silniczkiem jakoś sterować - stąd mostki, a tych używałeś poprzednio. Przepraszam, że nie doceniłem potęgi zabawy w podłączanie silniczka do 5V.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...