Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #1 – napięcie, prąd, opór i zasilanie

Pomocna odpowiedź

@Treker Dziękuję za link do artykułu o bateriach. Przeczytałem i jest na prawdę interesujący nie sądziłem że są "DZIURAWE BATERIE"  a jak się okazuje są takie. Na własną rękę wyszukałem też ten artykuł o akumulatorkach nie miałem go jeszcze czasu dokładnie przeczytać tylko jak to się mówi przewertowałem ale nie znalazłem tego czego szukam. Miałbyś coś o prądzie, mocy i itd. itp. różnych akumulatorków jak to liczyć jak sprawdzić?

Z góry dziękuję za informacje/pomoc.

Pozdrawiam

Sebastian 

• Lubię! 1

@Treker Przeczytałem jeszcze raz tą część kursu #1 i jeżeli można mam sugestię, by przy następnej aktualizacji kursu dorzucić w ramce taki dodatkowy artykuł o źródłach zasilania. Powiem wprost wiele osób zwłaszcza początkujących może nie czaić dlaczego jest tak jak to piszesz w kursie.

Cytat

Świetnym przykładem jest mała bateria A23G, której napięcie znamionowe to 12 V. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że nie można nią zastąpić wielkiego akumulatora samochodowego, którego napięcie znamionowe to również 12 V. Samo napięcie to za mało; należy jeszcze pomyśleć o wydajności danego źródła zasilania. 

Sądzę, a pewnie i słusznie że jest wiele osób które kupują Power Bank taki a nie inny bo ma więcej mAh ale tak dokładnie to nie wie o co chodzi.

A i sam chętnie bym przeczytał taki artykuł zwłaszcza fragment o sposobie doboru źródła do konkretnego zastosowania, jak sprawdzić jego parametry.

Z góry dziękuję i pozdrawiam 

• Lubię! 1

Witam Wszystkich.

Jak to mówią jak się powiedziało A trzeba powiedzieć B. Skoro poruszyłem temat „nietypowych” baterii innych niż popularne paluszki, czyli AA i AAA to wypadało by coś o tym więcej napisać. 

Co też niniejszym czynię.

A więc poniżej ciekawi tematu znajdą kilka mam nadzieję ciekawych informacji i kilka mam nadzieję interesujących zdjęć.

Jest też dla „świeżo upieczonych elektroników” zagadka. Wszystkie tak zwane „stare wygi” proszę o wyrozumiałość wiem że popatrzą i zaraz będą wiedziały o co chodzi, ale grono nowych często „całkiem zielonych” członków Forbot`a rośnie i dla nich jest ona kierowana. A rozwiązanie zagadki za kilka dni w kolejnym wpisie.

A więc zaczynajmy na poniższym zdjęciu widzicie kilka, a konkretnie 4 baterie wszystkie o napięciu znamionowym 1,5V, które można by nazwać paluszkami posegregowane od największej:

LR14 / Baby fioletowo srebrna przez

LR6 alias AA biała czarno (nawiasem mówią otrzymałem ją wraz z Zestawem Mistrz Elektroniki) dalej mamy,

LR03 alias AAA ta zielono srebrna aż w końcu dochodzimy do

LR8D425 alias LR61 alias AAAA ta najmniejsza szaro srebrna.

LR14LR6LR03LR8D425.thumb.jpg.09803d4c4ffc54232cc67d07aeef7642.jpg

Ktoś zapyta po co i na co komuś takie maleństwo jak ta ostatnia. Słusznie zapyta, sam do niedawna nie miałem pojęcia o ich istnieniu. Odkryłem to doświadczalnie kupując tablet z rysikiem w zestawie no i co z tego, a no to że rysik sam nie działa (potrzebna w/w bateria). A nie wystarczy długopis z „gumką na końcu”, a no nie bo nie działa na tablecie. Tak więc stanąłem przed wyborem palec albo rysik z baterią AAAA w środku.

Z kronikarskiego obowiązku dodam jeszcze że jest, a przynajmniej jeszcze niedawno była powszechnie dostępna jeszcze jedna większa bateria niż ta LR14 typu „paluszek” a nosiła oznaczenie R20 lub LR20. Także jak jej mniejsze koleżanki o napięciu 1,5V.

Żeby nie być gołosłownym co do tych 1,5V poniżej wyniki jakie otrzymałem mierząc każdą baterię z powyższej listy.

PomiarLR14.thumb.jpg.a3c1786333ae152dbe1f0fe0fb4ef75f.jpgPomiarLR6aliasAA.thumb.jpg.c6f104ed24fd2ae2f4190c9bc65f5f3c.jpgPomiarLR03aliasAAA.thumb.jpg.ced446d2c934070e552d64f1d70141c2.jpgPomiarLR8D425aliasLR61aliasAAAA.thumb.jpg.b3b110c8486f417918cc1c0f70d9a171.jpg

Chociaż nie można jej nazwać paluszkiem wspomnę tu o jeszcze jednej ciekawej baterii bardzo ale to bardzo popularnej w nie tak dawno minionych czasach o „płaskiej baterii” oznaczanej jako 3R12 lub obecnie 3LR12 spotyka się też kod 1203. Miała być zagadka, ale w tej chwili przyszło mi do głowy że zadam jeszcze jedną, a ta o której pisałem wyżej za chwilę. Teraz inna zagadka - jak myślicie ile V woltów miała ta „płaska” bateria? Możecie sprawdzić lub poczekać kilka dni do następnego wpisu.

A skoro wspomniałem o zagadce, to choć pierwotnie chciałem ją wrzucić na koniec to niech będzie teraz. Na poniższym zdjęciu jest wynik pomiaru napięcia, pytanie brzmi co takiego zmierzyłem że mi wyszedł taki wynik?

Zagadka.thumb.jpg.19b7e5fcba90eb163cba1b9b93345ba6.jpg

Skoro wspomniałem o bateriach dołączonych do Zestawu Mistrz Elektroniki to znalazły się w nim baterie z poniższego zdjęcia. Tak konkretnie to zestaw jest trochę większy bo składa się z 2 paczek po 4 sztuki AA (w sumie 8 baterii) i jednej nie wspomniana jeszcze o oznaczeniu 6LR61 zwanej potocznie 9V.

BateriewzestawieMistrzaElektroniki.thumb.jpg.f729dadc53b5d4fdc434a96cbd9ecb14.jpg

Miała być zagadka na koniec i jak się okazuje będzie. Zagadka z czytania tekstu ze zrozumieniem, czy jak ktoś woli dla spostrzegawczych. W tym tekście dwie informacje są że sobą powiązane. Na pierwszy rzut oka są to dwie różne dane, dotyczące 2 różnych nie powiązanych ze sobą rzeczy, a tak na prawdę są powiązane. Znajdź to powiązanie.

Żeby nadmiernie nie zapychać tego formularza komentatorskiego proszę wstrzymajcie się z pytaniami, odpowiedziami a jeżeli już musicie wyślijcie do mnie wiadomość odpiszę (do kilku dni). A co do odpowiedzi na powyższą i 2-wie wcześniejsze zagadki to jak wspomniałem za kilka dni. W kolejnym wpisie.

Z góry dziękuję Wszystkim, którzy poświęcili chwilkę na przeczytanie tego tekstu i zechcą poświęcić czas na rozwiązanie zagadek.

Pozdrawiam Sebastian.

• Lubię! 1

Witam.

@Treker Po przeczytaniu powyższej części kursu zainteresował mnie program Fritzing. Niestety wbrew temu co pisze w kursie nie jest on już darmowy :-(.

Cytat

Od razu odpowiedź na częste pytanie: grafiki zostały przygotowane przy częściowej pomocy darmowego programu Fritzing, jednak większość użytych bibliotek oraz niestandardowych dodatków wykonaliśmy samodzielnie w Corelu.

Po kliknięciu w link ze strony kursu i wybraniu zakładki Download otwiera się strona gdzie chcą dotacji. Nie ważne czy ma się konto czy nie płacić trzeba, podobno jednorazowej tak przynajmniej podpowiada AI, ale zawsze jednak. Poszperałem trochę sam i przy pomocy w/w inteligencji (przynajmniej w założeniu lepszej) i udało mi się ustalić o ile się nie mylę, że nie ma możliwości obejścia tego. Była taka możliwość ale to załatali i teraz albo płacisz albo jesteś skazany na jedną z poniższych starszych wersji.

W serwisie Github, na oficjalnej stronie twórców tego programów pod adresem znalazłem tylko trzy pozycje godne uwagi dla posiadaczy Windows (instalacyjną lub *.zip). Gdyby ktoś chciał coś poczytać o konkretnej wersji programu to informuję że nazwy poniższych linków odpowiadają nazwą pozycji na liście z powyższej strony (po przetłumaczeniu na polski przez przeglądarkę).

1. Wersja rozwojowa CD-548
  2. Pierwsza kompletna wersja CD
  3. Fryzing 0.9.1b przed wydaniem

Czy wiesz może gdzie można by za darmo i legalnie, a przy tym z pewnego źródła dostać nowszą wersję niż te wymienione powyżej?

Z góry dziękuję za cynk i pozdrawiam.

Sebastian.

Dnia 27.03.2026 o 09:50, Sebastian_O napisał:

Czy wiesz może gdzie można by za darmo i legalnie, a przy tym z pewnego źródła dostać nowszą wersję niż te wymienione powyżej?

Niestety nie wiem. My później też już nie korzystaliśmy z tego programu tylko tworzyliśmy wszystkie rysunki samodzielnie od zera. Myślę, że teraz większą popularnością cieszy się Tinkercad, który nadaje się też do tworzenia prostych projektów na drukarki 3D.

Witam wszystkich.

Poniżej rozwiązanie zagadek z wcześniejszego wpisu o bateriach.

1. Pytanie brzmiało - „jak myślicie ile V woltów miała ta „płaska” bateria?” - odpowiedź może kogoś zaskoczyć bo nie 1,5V ani nie 3V czy 9V ale „dokładnie” 4,5V a to z tego względu że w jej skład wchodziły 3 inne ogniwa każde po 1,5V co daje 3*1,5V=4,5V. Ktoś zapyta czemu „dokładnie”, bo „nówka sztuka” na pewno miała więcej, może nawet więcej niż 4,8V. Skąd taki wynik bo zakładając że „nówka paluszek” ma nawet ponad 1,6V to 3*1,6V=4,8V.
  2. Zagadka brzmiała - „Na poniższym zdjęciu jest wynik pomiaru napięcia, pytanie brzmi co takiego zmierzyłem że mi wyszedł taki wynik?” Zagadka.thumb.jpg.67aa49e94ccf35eda42f5287d6f4a92b.jpg                                                                                                                                                                                A odpowiedź brzmi zwykły paluszek taki sam jaki jest w zestawie do Elektroniki 2 i Cyfrowej. Nie wierzycie popatrzcie na poniższe zdjęcie. Wszystko wynika z wybranego zakresu pomiarowego ma być do 2000mV no to będzie taki wynik 1621mV czyli 1,621V niby nic jedna pozycja niżej na mierniku a różnica jaka. I to warto zapamiętać nieraz się Wam przyda. O ogarnięciu oznaczeń wielokrotności i pod wielokrotności nie wspomnę, na wstępie przynajmniej tych występując na mierniku (m, k...) Rozwizaniezagadki.thumb.jpg.d2b39f49fa533a8f6b9a622fc202506e.jpg
  3. Zagadka 3 była może trochę bardziej zawiła a dotyczyła - „W tym tekście dwie informacje są że sobą powiązane....” A chodziło, a mianowicie o to, że w tekście dwa razy pojawiło się oznaczenie – LR61 – chwila ktoś zawoła nie prawda czytałem i jest tylko raz!!! A no właśnie że nie, występuje dwa razy przy opisie baterii AAAA jako - LR61 - ponownie przy opisie baterii 9V - 6LR61. Ktoś powie to nie to samo a czy ja pisałem że ma być to samo NIE ma być tylko powiązanie i jest a mianowicie takie że bateria 9V to tak naprawdę 6sztuk baterii AAAA odpowiednio tylko połączonych i zapakowanych do jednej obudowy. A jak już jesteśmy przy tym temacie łączenia mniejszych ogniw w większe „mocniejsze” to w tekście jest wspomniany jeszcze jeden podobny twór – 3LR12 – czyli tak zwana „płaska bateria”. Ona także jest tworem powstałym przez połączenie 3 sztuk baterii LR12.

To by było tyle jeżeli mowa o zagadkach z mojego wcześniejszego wpisu o bateriach.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zainteresowanie i czas poświęcony na przeczytanie w/w tekstu i na rozwiązanie zagadek.

Pozdrawiam

Sebastian.

• Lubię! 1

Witam.

W tej części kursu mieliśmy dokonać kilku „prostych” pomiarów. Piszę że „prostych” bo dla mnie takie są, ale nie koniecznie takie muszą być dla wszystkich. Po prostu od wielu lat dokonuję pomiarów V dla baterii, akumulatora samochodowego i gniazdek, a także R rezystorów i diod LED. A po wszystkim jak prosił Autor mieliśmy się podzielić swoimi wynikami i napisać czy wszystko poszło bezproblemowo.

Co też niniejszym czynię:

1. Otóż pomiar baterii 9V udał się i osiągnąłem wynik 9,66V (zdjęcie z pomiaru poniżej).
  2. Co się zaś tyczy pomiaru rezystancji ludzkiego ciała, to ku mojemu wielkiemu rozczarowaniu pomiar ten się nie udał, a lata temu się udawał.

Zdjęcie z pomiaru baterii 9V dołączonej do "Kurs Elektroniki Poziom 1"

Pomiar6LR61alias9V.thumb.jpg.1bc1f29d71cd720663f22758eb3971c1.jpg

Co gorsza na chwilę obecną nie kojarzę czemu pomiar Mojego oporu się nie powiódł raczej wykluczam awarię czy słabą baterię. Awarię bo mierzyłem: przewody (wynik 1 Om na najniższym zakresie), a także załączone do zestawu rezystory i tu wyniki stałe i w zakresie tolerancji. A co do baterii, to rok może 2 lata temu była wymieniana i to na porządną markową i nówkę – wynik znacznie powyżej 9V.

A co do wyniku to skacze jak salonu, na początku co jest bardzo dziwne pokazało mi nawet wartość ujemną co przy rezystancji jest o ile kojarzę niemożliwe. Pomiar rezystancji nie osiąga takich wartości prąd, napięcie ok ale nie opór. Dodam tylko że podobnie zachowywał się miernik gdy przebadałem jeszcze jednego domownika. By doprecyzować sposób pomiaru dodam że dokonywany był na największym zakresie natomiast na niższym zakresie wskazał wartość 1 (czyli przekroczenie zakresu).

Ma ktoś jakiś pomysł? 

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Sebastian.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...