Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #1 – napięcie, prąd, opór i zasilanie

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)
kurs_elektroniki_1_napiecie_prad_opor_zasilanie.thumb.png.d26fc7f4198ba1fce165254b1f6147c0.png

Coraz więcej osób zaczyna traktować elektronikę jako ciekawe zajęcie dodatkowe lub umiejętność, która będzie przydatna w przyszłej pracy. Zacznijmy od poznania podstawowych pojęć oraz zasad, którymi rządzi się świat elektroniki. Pora nareszcie zrozumieć, o co w tym chodzi.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Edytowano przez Gieneq
  • 3 lata później...
  • 5 miesiące później...
  • 1 rok później...

@Rodi witam na forum 🙂 fajnie że czegoś się dowiedziałeś. Też czytając forum czasem na coś wpadnę czego wcześniej nie wiedziałem... nawet wczoraj się udało 😄 

• 3 tygodnie później...

@Stokrotka witam na forum 🙂 Nie, nic nie powinno się uszkodzić przy krótkotrwałych pomiarach. Można śmiało eksperymentować, warto jednak dobrze wytrzeć sondy po wykonaniu eksperymentów, aby nic nie zardzewiało 😉

• Pomogłeś! 1
  • 2 miesiące później...

Zaczęło mnie zastanawiać jedno, czy to mnie powinno dziwić że  po wybraniu mierzenia oporu, pokazuje się 1 nawet jeśli trzymam końcówki sondy w ręku co by znaczyło że  opór jest zbyt wysoki by go zmierzyć ale czy to możliwe czy może  mój miernik jest uszkodzony?

• 3 miesiące później...

@kasyx bardzo dużo zależy od wilgotności skóry oraz tego jak mocno ściskasz sądy. Jeśli np. będziesz miał wilgotne palce to na pewno wynik będzie dużo niższy 🙂

• Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...

@Treker Hej, po pierwsze chciałem bardzo podziękować za bardzo fajny kurs elektroniki dla początkujących. Wygląda na to że znalazłem nowe hobby, zostaw forbot już gotowy i zrobiłem nawet kilka prostych pomiarów i ćwiczeń 🙂 Mam pytanie bo nie wiem czy dobrze rozumiem pojęcia:

Cytując kurs

Cytat

W każdym razie nowa bateria (raczej na pewno) będzie miała ponad 9 V – z czasem wartość ta będzie spadać (po wykonaniu różnych ćwiczeń).

Jeśli napięcie naszej baterii 9V po użytkowaniu spadnie w końcu do - powiedzmy -  ~1.5V to taka bateria staje się bezużyteczną nawet do podłączenia testowo czerwonej diody która ma napięcie przewodzenia ~1.6-2.2V (tabelka w lekcji z diodami)?

~15% baterii jest tak naprawdę buforem z którego nie możemy skorzystać w prostych praktycznych ćwiczeniach? Albo zgłupiałem albo za dużo nad tym myślę 🙂

Pozdrawiam!

@GandalfTotalBro witam na forum 🙂 Miło słyszeć, że kurs Ci się spodobał. Realnie napięcie na takiej baterii spadnie np. do 7,5 - 8 V. Gdy będzie rozładowana to nie będzie zdolna do tego, aby "dać" z siebie odpowiednią ilość prądu do zasilania jakiegoś urządzenia.

1 godzinę temu, GandalfTotalBro napisał:

~15% baterii jest tak naprawdę buforem z którego nie możemy skorzystać w prostych praktycznych ćwiczeniach? Albo zgłupiałem albo za dużo nad tym myślę 🙂

Tego trochę nie rozumiem. Co dokładnie miałeś na myśli pisząc o 15%?

• Lubię! 1
Cytat

W każdym razie nowa bateria (raczej na pewno) będzie miała ponad 9 V – z czasem wartość ta będzie spadać (po wykonaniu różnych ćwiczeń).

@Treker Chodzi tutaj o prawie rozładowaną baterię(Wartość 9V będzie spadać, bateria będzie coraz bardziej rozładowana po ćwiczeniach) - tak jak pisałem powiedzmy do 1.5V. Wtedy jest ona bezużyteczna do zasilenia przykładów z np. z czerwoną diodą. Dobrze to rozumiem?:-)

W moim rozumowaniu odnoszę się do cytatu z kursu

z % chodziło mi o to że ~15% (czy tam 13,5%) - czyli te pozostałe ~1.5V napięcia z prawie wyczerpanej baterii jest bezużyteczne do ćwiczeń z diodą. Wciąż nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem. Jeśli się pogubiliśmy to zostawmy temat:D

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...