Skocz do zawartości

Ograniczenie zasilania z 12V na 6V

Av4444

Pomocna odpowiedź

Witam! Na obronę pracy inz robię robota, który będzie zasilany 5 serwami mg-995. Korzystam z Arduino. Mam zasilacz stabilizowany 12V 5A. Serva potrzebują napięcia 6V i jedno servo moze nawet pobierać do 1A. Wiadomo że bezpośrednio nie połącze 12V do serw, a mogę mieć regulowany stabilizator który może dostarczyć właśnie max 5A.

http://electropark.pl/stabilizatory-napiecia-liniowe-regulowane/2948-lm338t-5a-regulowany-stabilizator-napiecia-to220.html

Także chce go ustawić na napiecie 6V. Czy to będzie dobre rozwiązanie aby do 6V tak ograniczyć napięcie ?

Gdybyś przyszedł do mnie z konstrukcją w której bez powodu puszczasz w ciepło 30W mocy, to wyrzuciłbym Cię za drzwi zanim powiedziałbyś jedno słowo. Na pewno jednak na mnie nie trafisz, więc możesz być spokojny. Policz i kup duży radiator. Naprawdę nie uczą was czegoś więcej???

A ten Twój robot to jakaś mobilna farelka? 😉 Przy takich parametrach stabilizatora, jakie chcesz uzyskać, musiałbyś znaleźć radiator o ujemnej rezystancji termicznej, co jest fizycznie niemożliwe. Tyle teorii, bo jak domyślam się nie masz już czasu ani na wykłady z naszej strony, ani na kombinowanie. Jeśli chcesz w sensowny sposób obniżyć napięcie, a serwa ustawiają się sekwencyjnie jedno po drugim (w każdym razie nie wszystkie na raz), to możesz zastosować takie oto gotowe przetwornice:

1) Przetwornica DC-DC LM2596 (TELMAL)

2) Moduł przetwornicy StepDown XL4005 5A (TELMAL)

Komentarz dodany przez: Treker

_allegro

EDIT: linki poprawione

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Chciałbym podpiąć się pod temat. Jestem bardzo początkujący, więc proszę wziąć to pod uwagę.

Przerobiłem kurs elektroniki + częściowo arduino z blogu, i tam był użyty właśnie podobny stabilizator jak pokazał autor postu, z tym że nieregulowany. Wydawało mi się to wtedy sensownym rozwiązaniem i bezstratnym (albo prawie) zamiennikiem prostego podzielnika napięcia na dwóch rezystorach. Z tematu jednak wynoszę że tak nie jest i sam ten stabilizator też pobiera sporo energii. Dodatkowo ta przetwornica nie ma tego problemu, tak?

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć podstawową różnicę która powoduje że te stabilizatory są prądożerne, a przetwornice już nie? Może z jakimiś prostym schematem jednego i drugiego? Czy to raczej nie poziom dla laika?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.