Skocz do zawartości

[ Bascom] Jak zrobić sterowanie robota?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Jak zrobić sterowanie robota, żeby ten jechał?? Najlepiej od razu, żeby omijał przeszkody??

Proszę o pokazanie przykładu.

Z góry THX.

Pozdro Mikej

A będzie to działać przy innym robocie też z czterema kołami ale innym układem scalonym??

I jescze jedno czy układ scalony i procesor to to samo?? Dziś dopiero zacząłem się tym interesować.

Układ scalony to bardzo ogólne pojęcie, może to być wzmacniacz operacyjny lub procesor.

W jednym odnośniku jest robot dwu kołowy(każde koło ma nie zależny napęd), a drugi ma skrętne przednie koła. Wydaje mi się, że wszystko jest tam opisane.

• Lubię! 1

Wielkie dzięki, Masz piwko. Kupiłbym układ scalony i procesor xD.

[ Dodano: 08 Mar 09 08:38 ]

A macie jakiś bardzo dobry i pełny kurs Bascoma albo C??

• 1 miesiąc później...

Przy robocie "szukacz" zamontowane są "wąsy" na przełącznikach krańcowych. Jak to połączyć z układem i zaprogramować? Czy wystarczy odstająca blaszka dociskana do drugiej?

Jeśli chodzi ci o mojego robota, prezentowanego na forum, to podłączyłem tak krańcówkę żeby gdy jest zwarta ( wykryje przeszkodę ) to na wyjściu jest masa, a normalnie jest tam plus zasilania. Podłączyłem krańcówki do wejść zewnętrznego przerwania mikroprocesora. Program, to obsługa przerwana z dwoma podprogramami.

Czyli, jeśli dobrze rozumiem to do jednego końca podłączone jest zasilanie, a do drugiego wejście układu? I gdy ten obwód zostaje zamknięty, prąd płynie do procesora, który do wykrywa?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...