Skocz do zawartości

Darmowe KURSY - elektronika, programowanie, robotyka

Pomocna odpowiedź

#R2D2#, wszystkim, którzy są zainteresowani taką tematyką mogę polecić jeden z artykułów na blogu: Kurs – Autonomiczna nawigacja robotów latających. Jest to namiastka wiedzy potrzebnej do nawigowania "dronami" 😉

Dość pobieżnie zapoznałem się z treścią tego kursu, i muszę przyznać że prócz wykładu z algebry i geometrii nie ma tam nic szczególnego co mogło by stanowić o sterowaniu multikopterem (chyba że dodali coś nowego). Tak na dobrą sprawę i to można ogarnąć samemu. 😉

Daniel_Wit, no tak, ale trzeba mieć świadomość pewnych kwestii, aby móc zabrać się za programowanie. Obawiam się, że taka teoria może zniechęcić większość osób zainteresowanych pisaniem własnego programu na quadrocoptery.

Daniel_Wit, sam pobieżnie przejrzałem i te rzeczy w jednym miejscu mogą się jak najbardziej przydać. Fajnie by było, gdyby oparli sterowanie quadro o model, a nie PIDy, bo tak to chyba zostało rozwiązane.

Daniel_Wit, sam pobieżnie przejrzałem i te rzeczy w jednym miejscu mogą się jak najbardziej przydać. Fajnie by było, gdyby oparli sterowanie quadro o model, a nie PIDy, bo tak to chyba zostało rozwiązane.

Co masz na myśli pisząc "model" ?

BTW. Jak wyniki ankiety ?

• 1 miesiąc później...

Daniel_Wit, co prawda późno odpowiadam, bo miesiąc po poście, ale... Pisząc "model" miałem na myśli wykonanie najpierw modelu matematycznego (wpływ wejść na wyjścia, zależności czasowe itp, wszystko wyliczone i umieszczone we wzorze-kobyłce) i sterowanie z użyciem niego, zamiast z dobieranych "na oko" pidów. Zdaję sobie jednak sprawę, że nie jest to zagadnienie trywialne i prawdopodobnie wykraczające poza zakres tematów poruszanych na Forbocie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...