Skocz do zawartości

[Micromouse] Prośba o sprawdzenie schematu

Pomocna odpowiedź

Poprawiłem wszystko i schemat wydaje się być gotowy. Pojawia się jedna problem przy projektowaniu PCB, nie jestem w stanie tak przeprowadzić ścieżek, by się nie krzyżowały. Wynika to zapewne z mojego ubogiego doświadczenia z Eaglem 🙁

Przecież w ramce "Enkodery Optyczne" nie chodziło jedynie o geometryczne odwrócenie tego fragmentu schematu tylko o to, że zasilania są zamienione elektrycznie. Teraz też, przyjrzyj się.

10 czy 20mA prądu pobierane z jednego wyjścia procesora nie zniszczy. Ponieważ jednak porty mają (jeśli dobrze pamiętam) lepszą wydajność prądową w stanie niskim, warto odwrócić sterowanie tych pięciu diodek tak, by były na stałe podłączone anodami do plusa a katody załączane stanem niskim portu.

Wyprowadzanie złącz nic nie kosztuje a kiedyś w wolnej chwili możesz po prostu podłączyć do nich nowe czujniki. Nie musisz budować nowego robota, by poważnie rozszerzyć możliwości obecnego. Dziwne jest takie samoograniczanie się z powodu "bo tego jeszcze nie umiem", bo przecież złącze chyba wstawić umiesz. Gotowa pytka z kostką magnetometru kosztuje kilkanaście złotych a pełna jednostka inercyjna (akcelerometr, magnetometr, żyroskop) pewnie za 100 da się kupić. 4 druty i podłączone. Co z tego, że nie dzisiaj nie masz pojęcia jak tego użyć? Za chwilę, gdy obecne problemy pokonasz będziesz chciał czegoś więcej a wtedy takie umieszczone "za wczasu" złącza będą ja znalazł. Nie budujesz urządzenia, które musi być uszyte dokładnie na miarę i każdy niepotrzebny element więcej to strata pieniędzy, bo produkcja 10 tys sztuk jest na to czuła. Myśl dokładnie odwrotnie: wstawiaj na płytkę wszystko co Ci przyjdzie do głowy a czego jeszcze nie poznałeś. Forum pomoże podłączyć to dobrze 🙂 a mając gotowy sprzęt bardzo szybko opanujesz jego obsługę programową. Plus kolejny punkt dopisany do Twojego zawodowego CV 🙂 A jeśli odpuścisz i uznasz, że to nie jest Twoje ulubione zajęcie, stracisz kilka wlutowanych goldpinów - moim zdaniem koszt do przyjęcia.

• Lubię! 1

Faktycznie, w diodach pomylona anoda z katodą. Podobnie przy tranzystorach emiter z kolektorem.

Na dobrą sprawę będą to gotowe transoptory, więc muszę przejrzeć ich notę i podczas projektowania PCB zwrócić uwagę na bieguny no i oczywiście wymiarowanie.

Będę się musiał pilnować przy lutowaniu.

Pomyślę o modułach komunikacji zewnętrznej. Podoba mi się szczególnie pomysł z żyroskopem, jako że podobny moduł ( żyroskop + akcelerometr + magnetometr + wysokościomierz ) chciałem wypróbować w moim następnym projekcie. Być może będzie to platforma balansująca, być może dron, ale dość już offtopu.

Dziękuje Panowie za pomoc, bez was daleko bym nie zaszedł i na pewno na długie godziny utknąłbym w miejscu.

Jeśli ktoś zauważy jeszcze jakieś nieścisłości na płytce ( poza enkoderami optycznymi ) proszę śmiało strzelać, jako że w przyszłym tygodniu planuję wytrawić płytkę 🙂

BTW. Pytanie trochę spoza tematu - czy ktoś wycinał skomplikowane kształty w laminacie? Da się to zrobić ręcznie czy może skorzystać z usług zakładu oferującego jakiś laser lub wycinarkę CNC?

BTW. Pytanie trochę spoza tematu - czy ktoś wycinał skomplikowane kształty w laminacie? Da się to zrobić ręcznie czy może skorzystać z usług zakładu oferującego jakiś laser lub wycinarkę CNC?

Zależy jak bardzo skomplikowane. Ja kiedyś robiłem ręcznie wiele części w taki sposób. Wystarczy nakleić wydruk z kształtami i można ręcznie ciąć 🙂

Laminat ciąłem nożycami do blachy, nożykiem tapicerskim i drobnym brzeszczotem, wszystko wycięte zgrubnie a potem dokładniejsza obróbka na szlifierce stołowej (polecam, pięknie idzie!), papierze ściernym i pilnikach.

Polecam, taką kombinację narzędzi, można wyciąć niemal wszystko!

Dymek_117, stosowałem podobną metodę - tylko zamiast nożyc do wstępnej obróbki używałem Dremela.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...