Skocz do zawartości

Siłownik elektromagnetyczny i arduino

art_mk

Pomocna odpowiedź

Witam.

Pracuje właśnie nad projektem gdzie potrzebuje mały ruch ale i też silny (ok 3 - 5 KG)

Myślałem o wykorzystaniu serwa, ale w trakcie szukania cześć w domu wpadł mi do ręki siłownik elektromagnetyczny (K T105) z wentylatora do łazienki (otwierał w nim żaluzje)

Mam przekaźnik więc czemu go nie wykorzystać.

Teraz Takie pytanie czy ktoś miał może styczność z siłownikami elektromagnetycznymi? ten co posiadam jest na 220/240 V. Czy wystarczy podłączyć do prądu bezpośrednio i sterować przy pomocy przekaźnika czy może go trzeba jakoś specjalnie podłączyć do zasilania. ?

W ogóle jak sprawdzić czy sprawny jest. Nie znam się na tym więc wole się dopytać aby niczego nie spalić.

Co myślicie ewentualnie o siłownikach używanych w zamkach centralnych w samochodach?

W google niczego konkrtnego nie udało się znaleźć.

Pozdrawiam.

Jeśli jest napisane na 220/240V to możesz podłączać spokojnie bezpośrednio. Jeśli nie jestes pewien czy działa możesz wrzucić bezpiecznik szeregowo(sposob empiryczny), jeśli siłownik jest walnięty to spalisz bezpiecznik 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.