Skocz do zawartości

Problem z serwomechanizmami arduino

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Mam problem z serwami, których używam w projekcie do mojego robota.

Jest to na razie model, w oficjalnym projekcie użyję lepszych, wydajniejszych serw, ale teraz ten problem bardzo mnie gnębi i chcę się go pozbyć, żeby uniknąć problemów przy dalszej fazie projektu.

Mianowicie chodzi mi o to, że serwa same z siebie "wibrują","chodzą", jak wyeliminować ten problem? próbowałem zmieniać parametry w programie, ale niczego lepszego nie osiągnąłem.

Widać to doskonale na moim filmiku:

Pozdrawiam, liczę, że ktoś dobrze doradzi 🙂

servoVal = analogRead(xPin);
 servoVal = map(servoVal, 0, 1023, 0, 180);
 myservo2.write(servoVal);

servoVal = analogRead(yPin);
 servoVal = map(servoVal, 0, 1023, 0, 180);
 myservo1.write(servoVal);

Podłącz im jakieś zasilanie rozsądne i nigdy więcej nie próbuj zasilać serw z Arduino, bo spalisz płytkę.

Pojedyncze serwo tego typu potrafi pociągnąć nawet 300-400mA. Regulator napięcia w UNO może dać najwyżej 50mA, a z USB da się przy sprzyjających warunkach i właściwym układzie gwiazd wyciągnąć do 500mA (potem komputer powinien odciąć). Zaopatrz się w jakieś baterie (tylko nie alkaliczne, bo nie dość, że prądowo są biedne, to jeszcze się szybko rozładują) albo osobny zasilacz.

Edit: Widzę, że używasz baterii 9V. To jest jedna z najbiedniejszych prądowo baterii, do tego jej napięcie jest za wysokie dla tych serw, żeby podłączyć je do niej bezpośrednio.

@deshipu

Ok, dzięki! Paczka z częściami jutro powinna dotrzeć, w której znajduje się też porządny zasilacz. Podłączę wszystko i dam znać czy problem zniknął 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...