Skocz do zawartości

Mostek H do silników 3,7V

starcu

Pomocna odpowiedź

Witam, posiadam stary, działający quadrocopter i na jego bazie chciałbym zbudować do niego autorski sterownik. Moim problemem jest to, że nie wiem jaki mostek H wykorzystać do sterowania prędkością obrotową za pomocą PWM z atmegi328p. Silniki działają na baterii LiPo 3,7V, czy dwa scalaki L293D będą do nich dobre? Czy lepiej zbudować własny mostek na mosfetach jak np. ten z obrazka poniżej?

Dziękuję za odpowiedź, czy ten schemat sterowania takim silnikiem byłby ok:

Posiadam tranzystor irfy44e, rozumiem, że nie przyda mi się on bo jego Rds(on) jest podane dla 10V a ja muszę mieć 5V zgodnie z logiką uC, jaki w takim razie mosfet, z waszego doświadczenia, będzie dobry? Czy równoległa do silnika dioda o parametrach 5A, 1000V będzie odpowiednia? Znalazłem w internecie wzmiankę, że rezystor między bramką a masą ma mieć wartość od 47k do 100k, natomiast jaką wartość najlepiej dobrać dla rezystora uC->bramka? Sorry za banalne pytania, ale w internecie jest tyle różnych opinii, że ciężko coś z nich bezpośrednio wywnioskować.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.